Shutterstock

Analyse Gerst

Gerstprijzen dalen flink, bijna terug op oude niveau

20 Juli 2022 - Max van der Heijden

De Nederlandse gerstprijzen lijken stapje voor stapje terug te keren naar het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Het wintergerst is inmiddels zo goed als geoogst en ook het zomergerst komt er bijna aan. De prijzen voor gerst op de beurzen in Middenmeer en Groningen zijn in vijf weken tijd met zo'n 18,5% zijn gedaald. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goede oogst zorgde ervoor dat de prijzen op de lokale markten flink daalden, maar internationaal houden handelaren hun adem in en wordt er gewacht op nieuws uit Oekraïne. In hoeverre dat land gerst kan gaan exporteren zal voor een belangrijk deel de prijs bepalen. 

En dus is er op de internationale gerstmarkt relatief weinig beweging. De prijs van de gerst die in de haven van Rotterdam binnenkomt is de afgelopen drie weken stabiel geweest. Op de nationale markt is het merendeel van het wintergerst al geoogst en wacht men nu op het zomergerst. De schatting is dat dat volgende week geoogst kan gaan worden. Een monster dat onlangs werd afgenomen, was nog niet op het verwachte niveau. 

Voorspellingen voor komend jaar
Gerstjaar 2021/2022 is inmiddels voorbij en gerstjaar 2022/2023 is begonnen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat er het komende jaar 145,5 miljoen ton gerst geproduceerd zal gaan worden. Daarmee zou de opbrengst iets hoger liggen dan de 145 miljoen ton die voor het jaar 2021/2022 staat genoteerd. De gerstconsumptie is opnieuw hoger dan de gerstproductie. Hierdoor zal de gerstvoorraad dalen van circa 16,8 miljoen ton naar 16,4 miljoen ton op basis van de meest recente cijfers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden