Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Dalende dollarkoers zorgt voor stijgende graanprijs

19 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zette weer een stap naar boven. Een daling van de dollarkoers speelt daarbij een rol. Maar ook het droge en warme weer geeft de koersen een zetje in de rug. De onderhandelingen over de graanexport uit Oekraïne hebben daarentegen maar een beperkt prijsdrukkend effect.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt zette, na de dip van voor het weekend, de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog. Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €335,25 per ton. Dat is €9,75 hoger dan het slot op vrijdag. Op de CBoT was de stijging zelfs nog sterker. Daar steeg het septembercontract tarwe met 4,6%. Maïs en soja zaten op de Amerikaanse beurs eveneens in de lift, maar minder stevig dan tarwe. Soja steeg met 2,3% en maïs met 1,3%.

Analisten spreken voor een vriendelijke handelsdag voor grondstoffen op de beurzen. Niet alleen granen sloten hoger, ook energie en metalen zaten in de plus. De lagere dollarkoers heeft bijgedragen aan het vriendelijke sentiment. De in dollars genoteerde producten kregen daardoor een zetje in de rug.

Maïs en soja staan er goed op
Het USDA heeft gisteren (maandag 18 juli) de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport gepubliceerd. Maïs en soja staan er gemiddelde genomen in de VS goed op. 63% van het maïsareaal en 62% van het soja-areaal heeft de status goed of excellent gekregen van het USDA. Dat is in lijn met wat de handel verwachtte. In de Midwest wordt warm en droog weer voorspeld en daar maken verschillende analisten zich toch wel zorgen over. Droogte en hitte veroorzaakt stress bij de gewassen en kost uiteindelijk opbrengst. Zeker in deze cruciale fase in het groeiseizoen waarin zowel de maïs als soja in de bloei staan. De wintertarwe in de VS is inmiddels voor 70% geoogst. Zomertarwe loopt nog wel achter in de ontwikkeling. 68% van het areaal staat in de aar. Het vijfjarig gemiddelde staat voor deze periode op 90%. Van het areaal zomertarwe krijgt 71% de status goed of excellent.

Verder houden analisten ook de ontwikkelingen in Oekraïne nauwlettend in de gaten. De onderhandelingen over het hervatten van de uitvoer van graan uit de Zwarte Zeehavens worden deze week weer opgepakt. Een Turkse ambtenaar heeft aan persbureau Reuters laten weten dat er 'kleine problemen' zijn die wel te overkomen zijn. Vanuit de Verenigde Naties laat men minder los over de vorderingen. Een woordvoeder van de VN sprak over 'lopende onderhandelingen' over het hervatten van de export. Oekraïense boeren die aan de rand van de frontlinie zitten maken ondertussen haast om de graanoogst binnen te halen. Russische bombardementen veroorzaken branden in de graanpercelen en verschillende percelen zijn daardoor al verloren gegaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden