Shutterstock

Analyse Uien

Uienhandel moet nog op gang komen

14 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De uienmarkt is zo langzamerhand overgestapt op uien van de nieuwe oogst. Maar in de handel is het nog niet echt druk. Verder kunnen we terug kijken op een zeer succesvol exportseizoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het seizoen 2021/2022 is tot en met week 25 1.278.806 ton uien geëxporteerd. Dat is bijna 93.000 ton meer dan het vorige seizoen toen ook al een nieuw record werd neer gezet. Ivoorkust was het afgelopen seizoen met 177.811 de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien. 

De uienhandel zit op het moment in een rustige fase. De uien uit de bewaring zijn zo goed als van de markt. Verschillende sorteerbedrijven zijn voorzichtig aan begonnen met de verwerking van plantuien. Van deze lauwe periode wordt ook dankbaar gebruik gemaakt voor het nodige onderhoud aan de machines en installaties om het nieuwe seizoen storingsvrij te kunnen draaien.

Markt is zoekende
Dat de handel nog opgang moet komen is ook aan de noteringen op de regionale beurzen te zien. Alleen Goes heeft een prijs voor plantuien. Die staat op €16 tot €18 per 100 kilo. Een DCA baalprijs  voor uien van de nieuwe oogst is er op het moment van schrijven nog niet. Enkele handelaren geven wel aan dat de markt nog wat zoekende is. Er moet nog wat meer handel opgang komen voor het duidelijk wordt welke kant de markt op beweegt maar, er wordt best veel geïnformeerd naar uien bij handelaren en sorteerders. De voorspelde droogte kan de prijs opstuwen. Dat zorgt namelijk voor problemen bij het rooien van de uien en daarmee voor minder aanbod.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden