Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

VS opent de grens voor babymelkpoeder

8 Juli 2022 - Max van der Heijden

De Verenigde Staten zetten stappen om de binnenlandse markt voor flesvoeding permanent te openen voor buitenlandse partijen. Dit nadat tekorten die werden veroorzaakt door een gesloten fabriek voor veel ophef zorgden in het land. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robert Califf, commissaris bij de Food and Drug Administration, wil nu een permanente toegang voor buitenlandse fabrikanten om hun flesvoeding in Amerika te verkopen. ''De noodzaak om de Amerikaanse voorraad van flesvoeding te versterken en te diversifiëren is groter dan ooit'', zeiden Califf en Susan Mayne, de directeur van het centrum voor voedselveiligheid, samen. 

Bedrijven moeten dan wel aan de normen voldoen van het Amerikaanse voedselveiligheidsagentschap. Ook binnenlandse bedrijven krijgen meer kansen op de markt. Zo krijgen zij een eigen contact met de FDA voor technische ondersteuning. Dit maakt het voor nieuwe bedrijven makkelijker om de regelgeving te door te voeren. Later deze zomer gaat het agentschap in gesprek met zuivelbedrijven die babymelkpoeder verkopen en distribueren. Tot slot worden in september verdere richtlijnen gegeven over hoe zuivelfabrikanten een vaste voet aan grond kunnen krijgen in de Amerikaanse markt van babymelkpoeder.

Gedwongen sluiting
In februari werd Abbott Laboratories, één van de drie producenten van babymelkpoeder in de VS, gedwongen de fabriek in Sturgis te sluiten nadat producten uit de schappen moesten worden gehaald uit angst voor een bacteriebesmetting. De tekorten werden erger gemaakt door een run op flesvoeding van paniekerige ouders. Uiteindelijk moest Abott babymelkpoeder importeren uit Ierland, waar het bedrijf ook een fabriek heeft. 

President Joe Biden maakte gebruik van een wet die de Amerikaanse overheid de macht geeft om bedrijven te bevelen bepaalde producten te produceren. In dit geval dus flesvoeding. Ook werd er een speciale operatie opgezet om een noodvoorraad babymelkpoeder uit het buitenland te halen. In juni kwam Abbott International opnieuw in de problemen, de productie moest opnieuw werden stilgelegd, vlak nadat de fabriek in Sturgis weer open mocht. Dit keer was een overstroming de oorzaak.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden