70.000 broden worden er in Nederland dagelijks te veel gebakken. Circa de helft daarvan wordt door consumenten thuis verspild, maar ook in de keten valt nog winst te behalen. Bij de supermarkten gaat bijvoorbeeld 8% van de broden retour. Die worden verwerkt tot veevoer. Een aantal partijen, zoals bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden wil de broodketen efficiënter maken.
Deelnemers aan de cluster zijn Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. De kar wordt getrokken door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
''Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel'', zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.