Shutterstock

Analyse Rijst

Schijn bedriegt op de stabiele rijstmarkt

27 Juni 2022 - Jesse Torringa

Ondanks de grote en toenemende vraag naar rijst daalde de prijs van het product op de wereldmarkt. De voorraden blijken groot, wat de markt relatief stabiel houdt. Toch heerst er veel onzekerheid op de rijstmarkt door de prijsstijgingen van andere grondstoffen en producten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het exportverbod op tarwe in India heeft ervoor gezorgd dat de prijs van rijst licht toenam en dat er fors meer werd ingekocht. Er werden buitengewone volumes aangekocht en ook voor de langere termijn is er al veel meer vastgelegd, meldt Reuters. Ondanks de ongekende aankopen is de prijs relatief stabiel gebleven dankzij grote voorraden en robuuste productie.

Onzekerheid op rijstmarkt
Rijst is het belangrijkste product voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Daarnaast is de prijs van rijst in verhouding tot andere granen niet zo hard gestegen. En dat is nou dus net het probleem van het goedkope product. Op de wereldmarkt waar andere granen duurder zijn geworden, is de goedkopere rijst een zeer goed alternatief. Als de hoge prijzen aanhouden en er meer rijst wordt geconsumeerd, dan is het afwachten wanneer de voorraad kleiner wordt en er vanzelf schaarste ontstaat. Dat kan ook op lokaal niveau, zoals in India en andere Aziatische landen niet meer dan normaal is. Om die binnenlandse markten te beschermen kan het op de lange termijn zeker geen apart idee zijn dat de grootste rijstexporteur ter wereld een exportlimiet of tijdelijk exportverbod oplegt voor rijst, net zoals India dat al deed met tarwe. Niet zo gek dat meerdere handelaren bang zijn voor een exportlimiet of verbod.

Momenteel is de rijstnotering op de Intercontinental Exchange iets gezakt na de piek van $0,39 per kilogram het begin van juni. Sinds 14 juni lijkt de bodem te zijn bereikt op de ICE. Het prijsniveau is redelijk stabiel en noteert $0,35 per kilogram.

Moesson houdt huis in rijstvelden
Wat ook van grote invloed is op de wereldvoorraad rijst, is de productie die eraan komt. Veel zal afhangen van de moesson in de productiegebieden. In een interview begin deze maand aan Bloomberg TV vertelde de directeur van de National Commodities Management Services dat de rijstproductie er goed op staat in India. De moesson heeft tot op heden een positief effect op de rijstvelden en de vooruitzichten zijn positief.

In Bangladesh, traditioneel de derde grootste rijstproducent ter wereld, is de productie heel anders. Volgens het ministerie van Landbouw van Bangladesh hebben overstromingen minstens 75.000 hectare aan rijstvelden vernield. Ook in andere gebieden kan het weer voor nog meer schade zorgen als het niet snel verandert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden