Agrifoto

Analyse uien

Uiensorteerders spelen kort op de bal

16 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het seizoen voor de uien van de oogst 2021 gaat op zijn einde lopen. Sorteerders zijn daarom huiverig nog grote posities met oude oogst in te nemen. Kwaliteit begint daarbij wel een probleem te worden. Goede uien zijn er nog wel maar niet in overvloed.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van uien is na een dipje in week 20 weer wat aangetrokken naar ruim 16.000 ton. In de stemming op de uienmarkt is daar alleen niet veel van te merken. De oogst van de eerste winterplantuien is nog maar een week weg. Het is goed te verklaren dat sorteerders de werkvoorraad klein willen houden. Als de nieuwe oogst op de markt komt betekent dat overigens niet dat de vraag naar uien van de oude oogst compleet inzakt. De volumes van de nieuwe oogst vroeg in het seizoen zijn daarvoor doorgaans te klein.

Kwaliteit
De telerprijzen voor uien staan op de enkele regionale beurzen licht onder druk of blijven grotendeels stabiel. Dat komt doordat er weinig vraag is en boeren wel graag van de uien af willen. De baalprijzen blijven daarentegen wel stabiel. Voor verpakkers wordt het lastiger om de hand op goede uien te leggen. Juist in deze fase willen sorteerders goede kwaliteit leveren om de markt voor de oude uien zo lang mogelijk in de benen te houden. Dat houdt de baalprijs overeind op het moment.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden