Shutterstock

Nieuws Vis

Wereldhandel in vis en zeevruchten blijft groeien

7 Juni 2022 - Stef Wissink

De wereldwijde vraag naar vis en zeevruchten is ook tijdens de coronapandemie gestegen. Vooral in de Verenigde Staten en China groeit de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt de Rabobank in een rapport. In 2021 bedroeg de geschatte handelswaarde in vis en zeevruchten $164 miljard. Het gemiddelde groeipercentage over de afgelopen tien jaar lag daarmee op 2,44%. Het betekent dat vis en zeevruchten met afstand het meest verhandelde dierlijke eiwit wereldwijd is. Volgens de Rabobank is de omvang van de handel in vis en zeevruchten over 2021 zo'n 3,6 keer zo groot als de handel in rundvlees, vijf keer zo groot als in varkensvlees en acht keer zo groot als de handel in pluimveevlees.

Aantal topimporteurs
Grote importeurs zijn volgens de bank de Verenigde Staten, China, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Gezamenlijk vertegenwoordigt het importvolume van deze vier gebieden $80 miljard. De Europese Unie inclusief het Verengd Koninkrijk zijn de grootste importeurs met een waarde van meer dan $34 miljard.

De grootste stijging komt echter voor rekening van andere landen. Met name de Verenigde Staten en China. In de periode van 2016 tot en met 2021 groeide de import van de Verenigde Staten met $8,6 miljard tot ruim $28 miljard. Het land importeerd daarbij vooral garnalen, zalm, krab en kreeft. De Chinese import lag in 2021 ongeveer $2,4 miljard hoger dan in 2020.

Tot de grootste exporteurs van vis en zeevruchten behoren onder andere China, Noorwegen en de Europese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk). Echter ook een aantal ontwikkelingslanden als India, Vietnam, Ecuador en Chili nemen belangrijke posities in in de top 10 van exporterende landen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden