Shutterstock

Analyse Cacao

Prijs cacao daalt na nieuws over grote oogst in Afrika

23 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Na een flinke opleving afgelopen weken, is de prijs voor cacao weer gedaald. Vooral de berichten over grote opbrengsten in West-Afrika liggen daaraan ten grondslag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gunstige weersomstandigheden in het westen van Afrika – waaronder in Ivoorkust en Ghana, de twee grootste cacaoproducenten ter wereld – hebben de vooruitzichten voor de oogst positief beïnvloed. Exacte prognoses zijn niet gedaan, maar handelaren verwachten een grotere oogst dan afgelopen seizoen. Het ministerie in Kameroen doet wel uitspraken over de verwachte opbrengst. In seizoen 2021/2022 wordt een opbrengst van 350.400 ton verwacht. Dat is 20% meer dan vorig seizoen. Deze cijfers hebben de cacaonotering weer iets omlaag bewogen. Vrijdag 20 mei sloot de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op $2.144 per ton.

Onzekerheid over het consumptiepatroon voert echter nog altijd de boventoon op de markt. Het nieuws dat cacao-exporteursgroep Gepex afgelopen woensdag (18 mei) bekendmaakte, heeft daar geen verandering in gebracht. Gepex meldde in april 16,3% meer cacao – tot 49.148 ton – te hebben verwerkt dan één jaar eerder. Ook een exportstijging in Nigeria (+31,4% tot 28.159 ton) kan de gemoederen niet tot rust brengen. Dit laatste land liet overigens afgelopen week ook weten te willen gaan concurreren met Ghana en Ivoorkust als het gaat om de cacaoproductie. "Onze focus is om in 2027 het duurzaamste cacaoproducerende land ter wereld te zijn, met 80% biologische cacaobonen", aldus het landbouwministerie in Nigeria.

Barry Callebaut investeert in duurzame cacaoteelt
Ander nieuws op de cacaomarkt: Barry Callebaut meldde afgelopen week onderzoek en innovatie in de cacaoteelt te gaan stimuleren. "Technologie en innovatie zijn de sleutel tot de toekomstige evolutie van het voedselsysteem en bieden kansen om de productiviteit en veerkracht van boeren te verbeteren, klimaatverandering tegen te gaan en de impact van landbouw op het milieu te verminderen", schrijft de organisatie in een bericht. Het doel van 'Farm of the Future' is om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden