tanpanamanoob / Shutterstock.com

Nieuws Kindervoeding

Tekort aan kindervoeding in VS kan maanden duren

19 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

Het tekort aan kindervoeding, waar de Verenigde Staten nu mee kampen, kan nog zeker tot augustus aanhouden, zo schat kindervoedingsproducent Danone. Diverse bedrijven in Europa schalen daarom momenteel de productie op, om het tekort te helpen aanvullen, maar niet iedereen doet direct mee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKV) verwacht dat vooral bedrijven hun productie opschalen als ze al een productregistratie en toelating voor de Amerikaanse markt hebben. Dit om dat de procedure hiervoor nog altijd tijdrovend is, ondanks versoepelingen die de Amerikaanse controledienst FDA heeft aangekondigd.

FrieslandCampina laat weten dat het eerst de situatie bestudeert. Andere grote producenten van kindervoeding, waaronder Abbott, Mead Johnson en Danone (Nutricia) voeren hun productie al wel op. Niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Ierland. Er zijn grote volumes nodig, omdat Abbott Laboratories, een van de grootste (of misschien wel de allergrootste) op de Amerikaanse markt, de belangrijkste fabriek heeft moeten stilleggen. Dat gebeurde al in februari.

Kinderen ernstig ziek
Aanleiding voor het sluiten van de fabriek was dat vier kleine kinderen ziek werden na de consumptie van Similac-kindervoeding. Deze kinderen bleken besmet met de bacterie Cronobacter sakazakii. Twee van de vier kinderen kwamen zelfs te overlijden. Hoewel Abbott blijft ontkennen dat er sporen van de bacterie in de fabriek in Sturgis, Michigan, of in producten van zijn gevonden, moest de fabriek op last van de FDA toch lange tijd stil worden gelegd. 

Daardoor liepen de tekorten uiteindelijk op tot 40% en deed president Joe Biden een beroep op producenten in andere landen om bij te springen. Dat gebeurt nu. Veel grote fabrikanten van kindervoeding, zoals Nestlé, Danone, en Wyeth spreken hun fabrieken buiten de Verenigde Staten aan. Daardoor is de import sinds februari met ruim 300% gestegen. Dit percentage vertelt overigens niet zo veel, omdat 90% van de behoefte aan kindervoeding in de Verenigde Staten wordt gedekt door binnenlandse producenten.

Onderzoek aan de broek
Abbott heeft ondertussen een Senaatsonderzoek aan de broek hangen. De reden hiervoor is dat het in voorgaande jaren heeft geprofiteerd van een enorme belastingverlaging en het voor miljarden aan eigen aandelen heeft ingekocht. Tegelijkertijd is kennelijk weinig heeft geïnvesteerd in de fabriek in Sturgis. Dat denkt de Senaat in ieder geval. De komende tijd moet hier meer over duidelijk worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden