Shutterstock

Analyse Koffie

Angst voor vorst laat koffieprijzen stijgen

18 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De belangrijkste voedselproducerende regio's in het zuiden van Centraal-Brazilië kunnen komende dagen worden getroffen door lichte vorst. Deze weersverwachting leidt onder handelaren tot zorgen over de maïs-, suikerriet- en koffiegewassen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel een groot deel van de marktinsiders van mening is dat het nog te vroeg in het seizoen is om vorstschade te voorkomen, zijn handelaren bang dat het vorstrisico momenteel nog onvoldoende is ingeprijsd. Dit is een van de redenen waarom arabica-koffiebonen afgelopen week fors duurder zijn geworden. Vrijdag 13 mei sloot de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op $4,69 per kilo. Inmiddels – ofwel de slotnotering van dinsdag 17 mei – is dat $5,01 per kilo. Dit is het hoogste niveau in vier weken tijd. De verwachting is dat de prijs komende dagen nog verder kan stijgen, omdat temperaturen tot 2 graden Celsius al serieuze schade kunnen aanbrengen aan de gewassen.

Onzekerheid over consumptie blijft aanwezig
Deze stevige prijsstijging geldt overigens alleen voor arabica-koffiebonen en in mindere mate voor robusta. De ICE-notering voor robusta-koffie sloot 17 mei op $2,10 per kilo. Eind vorige week stond er een prijs van $2,04 per kilo op het bord. Dat de prijs voor robusta-koffiebonen minder hard stijgt dan die van arabica-koffiebonen heeft vooral te maken met het feit dat robusta grotendeels in Vietnam wordt geproduceerd. Daar is geen sprake van vorst. De handel loopt daar zelfs op rolletjes, aldus geluiden van insiders. Vorige week werd al bekend dat het land in de eerste vier maanden van het jaar 26% meer koffie heeft geëxporteerd dan één jaar eerder.

Overigens is die groei in de koffie-export niet per se goed nieuws. Er heerst momenteel namelijk veel onzekerheid over de koffieconsumptie als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit laatstgenoemde land is een van de grootste koffieconsumenten ter wereld en neemt vooral product af uit Vietnam. Ook geldt dat, net als bij chocolade en cacaoproducten, koffie een luxeproduct is. Consumenten hebben door de huidige, hoge inflatie minder te besteden en zullen daarbij als eerste bezuinigingen op dit soort luxeproducten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden