Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Tarwemarkt in de ban van extreem weer in India

5 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen voor de contracten van de nieuwe oogst hebben de afgelopen handelssessie een flinke stap omhoog gezet. Directe aanleiding daarvoor is volgens experts speculatie dat India mogelijk exportbeperkingen voor tarwe wil invoeren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het mei 2022-contract voor tarwe deed op de Matif een klein stapje terug met €0,25 naar €390,50 per ton. De expiratiedatum voor dit contract nadert met rasse schreden waardoor handelaren en speculanten hun posities afbouwen. De focus verschuift daarom naar het eerste contract van de nieuwe oogst en dat was gisteren goed te merken op de beurs in Parijs. Het septembercontract steeg gisteren met €10,25 naar €387,50 per ton. Ook de andere contracten van de nieuwe oogst zaten flink in de lift. Het laatste contract van oogst 2022, het mei 2023-contract steeg naar €372,75 per ton, een plus van €7,50 ten opzichte van de vorige slotkoers. Alle contracten voor de aanstaande oogst staan daarmee weer boven de €370 per ton. Niet alleen op de beurs in Parijs zat de tarweprijs in de lift. Op de CBoT steeg het julicontract met 3% naar $1079,25 per bushel (circa €374 per ton). Het maartcontract noteert op het moment het hoogst op $1082,25 per bushel (circa €375 per ton).

De extreme hitte in het noorden van India - waar veel tarwe wordt geteeld - geven de tarwenoteringen een flinke zet in de rug. Het land had vijf jaar op rij recordoogsten. Inmiddels heeft India de opbrengstverwachting naar beneden bij moeten stellen van 111,3 miljoen ton volgens de prognose in februari naar 105 miljoen ton. India is één van de grootste tarweproducenten ter wereld en het land heeft door de bescheiden positie in de wereldhandel van tarwe de potentie om meer tarwe uit te voeren. Die extra tarwe is hard nodig om het wegvallen van de aanvoer uit het Zwarte Zeegebied te compenseren. Een kleinere oogst door extreem warm en droog groeiseizoen gooit echter roet in het eten. Verschillende topambtenaren hinten en gisteren op de Indiase premier Modi te adviseren de export van tarwe te limiteren vanwege de lagere opbrengsten door het extreme weer. Volgens de minister van voedsel Pandey is dat op het moment niet nodig omdat er voldoende voorraad is om aan de binnenlandse vraag te voldoen, zo liet hij gisteren tijdens een vergadering weten.

Zonder Oekraïne en Rusland geen voedselzekerheid
Volgens de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, kan het probleem van de wereldvoedselzekerheid niet opgelost worden zonder het herstel van de agrarische productie in Oekraïne en de terugkeer van Russisch voedsel en kunstmest op de wereldmarkt. Volgens Guterres heeft de inval in Oekraïne voor extra volatiliteit op de financiële markt gezorgd, de prijzen van grondstoffen opgestuwd en de logistieke ketens verstoord. Het economisch herstel na de coronacrisis wordt daardoor in gevaar gebracht. "Volgens onze analyse maakt de oorlog in Oekraïne de zaken alleen maar erger en is er een driedimensionale crisis in gang zet die de wereldwijde voedsel-, energie-, en financiële systemen voor ontwikkelingslanden veroorzaakt", vertelde Guterres gisteren tijdens een bezoek aan Nigeria. "Er is echt geen echte oplossing voor het probleem van de wereldwijde voedselzekerheid zonder de landbouwproductie van Oekraïne en de voedsel- en kunstmestproductie van Rusland en Belarus terug te brengen op de wereldmarkten, ondanks de oorlog."

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox