Shutterstock

Achtergrond Zonnebloemolie

Zonnebloemolie minder in trek door hoge prijs

19 April 2022 - Kimberly Bakker

Veel kopers zijn niet bereid de huidige, hoge prijzen voor zonnebloemolie te betalen. India is daar een voorbeeld van. In plaats van het inkopen van zonnebloemolie wordt de overstap gemaakt naar andere plantaardige oliën.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor zonnebloemolie is in de Europese Unie in de tweede week van april gedaald naar €1.973 per ton. Dat is 6% lager dan één week eerder en 25% lager dan het record van €2.635 per ton dat op 10 maart werd neergezet. Dit betekent echter niet dat zonnebloemolie nu ineens weer betaalbaar is. Ten opzichte van één maand geleden is namelijk nog altijd een plus van 15% zichtbaar. Vergelijken we met dezelfde periode vorig jaar, dan ligt de prijs momenteel zelfs nog 50% hoger. De recente daling van de prijs bevestigt dat dit een hoog prijsniveau is: kopers zijn niet bereid om voor deze prijzen in te kopen. De vraag neemt af, melden analisten bij Mintec.

Alternatieven hebben voorkeur
India is een van de kopers die liever overstapt op alternatieven dan op dit prijsniveau zonnebloemolie in te kopen. De gemiddelde invoerprijs van ruwe zonnebloemolie bedroeg in maart $2.125 per ton. Dat was één maand eerder nog $1.506 per ton. In de eerste vijf maanden van het zogenaamde 'oliejaar' – dat van november tot en met oktober loopt – importeerde India 5,6 miljoen ton eetbare oliën. Zo'n 770.000 ton daarvan is bewerkte palmolie en nog eens 1,8 miljoen ton is ruwe palmolie. De invoer van zonnebloemolie daalde in maart tot zo'n 212.000 ton. Voor april wordt een verdere daling verwacht, tot zo'n 80.000 ton.

Niet alleen in India, maar ook in andere werelddelen wordt inmiddels de voorkeur gegeven aan het gebruik van alternatieven. Dit brengt wel een andere uitdaging met zich mee: het aanpassen van de recepturen, meldt het Noorse voedingsmiddelenbedrijf Orkla. Een woordvoerder van het bedrijf laat bij Just Food weten dat het conflict in Oekraïne ervoor zorgt dat het bedrijf naar alternatieven als palmolie en koolzaadolie kijken. "Hiervoor moeten we de recepturen in veel voedingsmiddelen aanpassen." Ook Fevia, de brancheorganisatie voor Belgische voedingsproducenten, liet vorige week weten over te stappen op alternatieven vanwege de hoge prijzen van zonnebloemolie.

Avril wil capaciteit vergroten
Het Franse oliezaden- en diervoederbedrijf Avril ziet de huidige tekorten juist als groeikans. Het bedrijf, dat afgelopen jaar een omzet realiseerde van €6,9 miljard (+19%), liet donderdag 14 april weten de productie van meel en zonnebloemolie uit te gaan breiden. Zo wil het concern de afhankelijkheid van import uit de Zwarte Zee-regio verminderen. "Op het moment dat we meer dan 1 miljoen ton zonnebloempitten kunnen verwerken, kunnen we ruim 50% van de Franse zonnebloementeelt valoriseren", staat in het jaarraport.

Overigens zorgt het opschalen van de productie in Frankrijk en de overstap op alternatieven vanuit diverse landen er niet meteen voor dat de prijs voor zonnebloemolie in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Rusland en Oekraïne zijn immers goed voor 80% van de wereldwijde export. Dat verlies is niet zomaar goedgemaakt. Een prijsniveau tegen de €2.000 per ton zal daarmee voorlopig nog geen verleden tijd zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden