Agrifoto

Analyse Uien

Uienmarkt geeft tegenstrijdige signalen af

24 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De uienmarkt geeft verschillende signalen af. Enerzijds loopt de export zeer goed. En dat schept verwachtingen voor het laatste deel van het seizoen. Maar als we naar de prijsontwikkeling van de laatste weken kijken, ontstaat een heel ander beeld. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van uien loopt gesmeerd. Zo is de grens van 1 miljoen ton uien al drie weken eerder dan vorig seizoen geslecht én dat jaar werd een record gerealiseerd. In week 9 kwam de export uit op 16.813 ton, iets wat afsteekt bij het huidige weekgemiddelde voor dit seizoen van 29.463 ton. In week 9 was Groot-Brittannië de grootste afnemer van Nederlandse uien, met 3.066 ton. Mauritanië volgt op enige afstand (met 1.840 ton). Guinee, Indonesië en Maleisië maken de top vijf compleet.

Weinig handel
Ondanks de goede exportcijfers, is het in de daghandel aan de rustige kant. De sorteerbedrijven hebben over het algemeen voldoende voorraad voor lopende orders en zijn nauwelijks aan de markt om bij te kopen. Er zit dus een zeker spanningsveld tussen de baalprijzen en telersprijzen. Want, om de handel op gang te helpen, moet of de baalprijs omhoog of de telersprijs omlaag. Maar de baalprijs opkrikken, wil niet echt lukken. Transportkosten zijn flink gestegen en daardoor kunnen exporteurs maar matig een hogere baalprijs doordrukken.

Anderzijds zien telers de uitstekende exportcijfers en dat geeft vertrouwen. Toch begint dit sentiment wel wat te verschuiven. Het nieuwe seizoen voelt niet ver weg nu de plantenuien en eerste zaaiuien in de grond zitten. Daar komt nog bij dat er ook partijen zijn die kwaliteitsproblemen ervaren. Met name uien de uitlopen, zijn momenteel een probleem. Diverse telers willen daarnaast graag van de uien af. Op de regionale beurzen staan de prijzen daardoor wat onder druk. De vraag is of die daling doorzet, of dat dit voldoende is om de handel vlot te trekken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden