Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Weekcijfer tarwe-export VS lager dan verwacht

11 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

Zo snel als de tarwenotering op de CBoT vorige en begin deze week steeg, zo snel wordt nu een daling ingezet. Voor de derde dag op rij sluit tarwe op de Amerikaanse beurs lager.  Maïs en soja laten een veel stabieler beeld zien.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe is afgelopen nacht gesloten op $1.073,75 per bushel (circa €359 per ton). Het meicontract staat nu hoger genoteerd dan het maartcontract op $1.087 per bushel (circa €363 per ton). Het eerste contract voor de nieuwe oogst september is gesloten op $1.009 per bushel (circa €337 per ton) en dat loopt geleidelijk af naar $899,75 per bushel (circa €301 per ton). Volgens analisten is de tarwenotering na de inval in Oekraïne wel heel erg gestegen, te snel voor de fysieke markt om de ontwikkelingen bij te benen.

De maïs- en sojanoteringen laten wat dat betreft een veel gematigder verloop zien. Maïs en soja zijn beide hoger gesloten dan een dag eerder. Maïs staat op de CBoT op $757,75 per bushel (circa €271 per ton) en soja doet $1.700 per bushel (circa €568 per ton). De prijzen van beide gewassen liggen daarmee ook ruim boven het niveau van ruim twee weken geleden. Alleen is de koers gestegen zonder de extreme piek die we op de tarwemarkt hebben gezien. Daarbij speelt natuurlijk mee dat Rusland en Oekraïne vooral grote leveranciers zijn van tarwe op de wereldmarkt en wat minder van maïs en veel minder van soja. Dat de prijs van maïs toch zo'n flinke stap heeft gezet, komt niet alleen door de oorlog maar ook door bijvoorbeeld een goede vraag vanuit China en tegenvallende teeltomstandigheden in Zuid-Amerika.

Europese Unie is in trek
Als we teruggaan naar de tarwemarkt waren het de exportcijfers die het Amerikaanse landbouwministerie USDA gisterenavond (Nederlandse tijd) publiceerde die een stevig stempel op de markt drukten. De uitvoer van tarwe zat aan de onderkant van wat de handel verwachte. De vraag naar Amerikaanse tarwe valt lager uit dan waar de markt eerder nog vanuit ging. Analisten gaan ervan uit dat het de EU en dan vooral Frankrijk zal zijn dat de orders die normaal ingevuld worden met tarwe uit Oekraïne invult.  

Voor de nieuwe oogst in de VS beginnen enkele experts zich zorgen te maken over de droogte die de zuidelijke prairie-staten teistert. Enkele bronnen melden dat er inmiddels schade is aan de graangewassen. Als er snel regen valt blijft de opbrengstderving binnen de perken, maar daar ziet het niet naar uit. Het is natuurlijk nog erg vroeg om voorspellingen over opbrengsten te doen, maar een bericht zoals van de FAO eerder deze week dat de graanopbrengst hoger uit zal pakken dit seizoen doordat boeren meer in de teelt kunnen investeren, is wel erg kort door de bocht. Natuurlijk speelt een kosten-batenafweging mee in de beslissingen die gedurende de teelt worden genomen. Maar het weer blijft een niet te onderschatten rol spelen en is uiteindelijk misschien wel de belangrijkste factor waarmee de uiteindelijke opbrengst wordt bepaald.

Droogtemonitor voor de Verenigde Staten. Bron: USDA

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden