Agrifoto

Analyse Uien

De uienmarkt staat op een keerpunt

10 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De uienmarkt zit in een tweestrijd. De exportcijfers stemmen tot optimisme en dat maakt dat telers niet veel willen zakken in de prijs. Aan de andere kant zijn sorteerbedrijven niet happig om zaken te doen. De 'baalprijzen' passen volgens verwerkers niet bij de huidige 'telersprijzen'.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienexport loopt nog altijd voorspoedig. In week 7 (het meest recente exportcijfer) is 23.419 ton uien geëxporteerd. De totale export staat voor dit seizoen op 962.790 ton. Dat is een absoluut record en ruim 35.000 ton meer dan het record dat afgelopen seizoen werd neergezet. Groot-Brittannië was in week 7 de belangrijkste bestemming, met 3.087 ton. Het land wordt op de voet gevolgd door Ivoorkust met 3.036 ton. Verder zijn ook Gambia, Guinee en Mauritanië goed aan de markt, met exportcijfers die boven de 2.000 ton liggen.

Stemming slaat om
De stemming op de regionale beurzen slaat inmiddels ook wat om. Na een aantal weken met stijgende prijzen zagen we afgelopen week een kentering. De notering daalde namelijk. De regionale beurzen die de uiennotering voor deze week al bekend hebben gemaakt, laten een stabilisatie of lichte daling zien.

Een belangrijke oorzaak daarvoor zijn de zogenaamde 'baalprijzen' die al een aantal weken stabiel blijven. Alleen de baalprijs voor grove uien (groter dan 80 millimeter) laten een stijging zien. Nederlandse sorteerbedrijven hebben een behoorlijke overcapaciteit voor deze periode in het jaar. In de eerste helft van het seizoen, als Afrika vol aan de markt is, zijn exportweken met meer dan 40.000 geen uitzondering. Die capaciteit zit de sorteerders nu in de weg.

Om de boel aan de gang te houden, willen ze graag werk binnen halen en nemen mindere marges op de koop toe. Dat heeft de stemming op de regionale beurzen (en daarmee de prijzen) lang in de benen gehouden. Bij de sorteerders is dit nu aan het schuiven. Door blijven werken is belangrijk, maar dan moet er wel zicht blijven op een stijgende afzetprijs. Bijvoorbeeld door het aantrekken van de vraag. Zolang dat onzeker blijft, worden sorteerders toch wat voorzichtiger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden