Shutterstock

Analyse Peen

Vraag naar peen wil maar niet aantrekken

18 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in peen blijft moeizaam. Het grote probleem is dat de vraag maar niet goed opgang wil komen. 'Het vaste werk loopt door maar verder worden we niet moe', aldus een insider. Vooral Duitsland en Oost-Europa laten het afweten door een ruim aanbod op de lokale markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gezegde 'geen ramp is een ramp' lijkt dit seizoen ook op te gaan voor de peenmarkt. Na een aantal jaren met gemiddeld genomen tegenvallende opbrengsten zijn de kaarten dit seizoen heel anders geschud. Opbrengsten zijn door de bank genomen goed en door het uitblijven van een flinke vorstperiode is er nauwelijks voortijdig peen gesneuveld. In Zuid-Duitsland wordt zelfs nu nog peen af land geleverd. In combinatie met volle koelhuizen zorgt dat volgens insiders voor een ongezonde situatie op de markt.

Weinig handel
De vraag uit Oost-Europa - waar Nederlandse spoelers het in deze periode voor een belangrijk deel van moeten hebben - komt door een ruim aanbod van lokale peen niet goed op gang. Om de handel toch op gang te krijgen is de prijs een belangrijke knop waar aan gedraaid kan worden in de huidige markt. Alleen daar is de rek inmiddels wel uit. De vraag naar peen die er is, kan door handelaren en spoelers voor een groot deel met eigen voorraden ingevuld worden. Aan de andere kant zijn telers met goede peen ook niet erg happig om tegen de huidige prijzen peen aan te bieden. Het grootste deel van de kosten is inmiddels gemaakt en weggeven kan altijd nog, lijkt de heersende gedachte onder een deel van de telers. Op de vrije markt is er daarom weinig handel. Van partijen die achteruitgaan willen telers wel graag afscheid nemen, maar daarvoor is het zoeken naar een koper.

De DCA-notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op €6 tot €12 per 100 kilo. De onderkant van de notering wordt gevormd door partijen die op het randje van klasse l zitten. Ook de DCA-notering voor C-peen is onveranderd en blijft op €6 tot €10 per 100 kilo staan. Voor zowel de B-peen als C-peen geldt dat er door een beperkte vraag maar weinig handel wordt gedaan.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden