Shutterstock

Achtergrond Eiwit

'Volop mogelijkheden voor bierbostel in voeding'

9 Februari 2022 - Stef Wissink

Steeds meer partijen, ook in het bedrijfsleven, kijken naar de mogelijkheden om bierbostel op een duurzamere manier te hergebruiken. De grootste reststroom uit bierbrouwerijen wordt nu nog als voer voor met name rundvee gebruikt. In sommige landen belandt een deel zelfs nog in biovergisters. Onder andere de nutritionele eigenschappen van het product bieden echter kansen voor inzet in de humane voeding.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat werd dinsdag 8 februari duidelijk in een webinar, georganiseerd door Food Valley. Op de online bijeenkomst schenen diverse sprekers uit het bedrijfsleven hun licht over de mogelijkheden voor de inzet van bierbostel in producten voor humane consumptie. Bierbostel bevat veel eiwit en is rijk aan vezels. Daarbij zit het product juist lager in calorieën dan bijvoorbeeld tarwemeel, waarmee het tal van gezondheidsvoordelen op kan leveren. Naast deze nutritionele eigenschappen biedt bierbostel ook duurzaamheidsvoordelen. Zo worden eiwitten efficiënter gebruikt bij directe humane consumptie dan wanneer het eerst door vee wordt omgezet in dierlijk eiwit.

Uitdagingen in bewerking
Grote uitdaging bij het hergebruik van de reststroom bierbostel is het conserveren. Op het moment dat de bostel als 'drap' de brouwerij verlaat, is het warm en vochtig. Het betekent dat de stroom bederfelijk is, wat de mogelijkheden voor verder hergebruik in de humane consumptie beperkt.

Een medewerker van Tetra Pak deed uit de hoeken hoe het bedrijf een proces heeft ontwikkeld, waarbij een groot deel van de micro-organismes in de bostel kan worden gedood. Dit vergroot de houdbaarheid. Tetra Pak ontwikkelde een toepassing waarbij de bostel eerst liquide wordt gemaakt door water toe te voegen. Hiermee is het product te verpompen en kan het worden verwarmd tot ongeveer 138 graden. Als het product vervolgens wordt afgekoeld, is het zeker twee weken houdbaar. Het bedrijf ziet grote mogelijkheden voor het verwerken van bierbostel en Tetra Pak voorziet dat (bewerkte) bostel zich gaat ontwikkelen tot een echte commodity, verhandelbaar op termijnmarkten.

Afzetkant biedt kansen
Het Amerikaanse Evergrain is een jonge organisatie die de nutritionele eigenschappen van bierbostel zo goed mogelijk wil benutten en gebruiken. Het bedrijf ontwikkelde reeds een tweetal producten waarbij de nadruk ligt op het efficiënt hergebruiken van (plantaardig) eiwit uit bierbostel. Consumenten kunnen het gebruik van eiwitten uit bijvoorbeeld zuivelproducten reduceren en hiermee kan Evergrain naar eigen zeggen een gezond en duurzaam eiwit alternatief bieden.

Ook produceert het bedrijf reeds poeders die naast eiwit ook veel vezels bevatten. Dit type product kan dienen als meel, waarmee producten als brood, snacks en pastas kunnen worden geproduceerd. De vertegenwoordigers van het bedrijf benadrukten dat - naast de positieve nutritionele eigenschappen van de producten - ook het eiwit met humane consumptie efficiënter wordt gebruikt. Daardoor is er minder water en land nodig is voor de productie van voeding uit deze reststroom.

Ook enkele andere bedrijven, waaronder MaGie creations en Swinkels Family Brewers (Bavaria) deelden hun opinie over de mogelijkheden voor toepassing van bierbostel in foodtoepassingen. Ook multinational Danone was vertegenwoordigd. Het bedrijf is in gesprek met meerdere partijen om te kijken of, en in welke mate, verwerkte stromen van bierbostel kunnen worden toegepast in producten van het bedrijf. Het aan boord krijgen van partijen als Danone kan de schaal waarop verwerkte bostel wordt gevraagd een boost geven en daarmee de kosten voor verwerking drukken.

Volgens de woordvoerder van Danone zijn de huidige beperkingen van het toepassen van bierbostel als voedingseiwit nog de beperkte schaal waarop de huidige productie plaatsvindt, de wisseling in samenstelling van het product en het gebrek aan 'standaard inzicht' in de voedingswaarde van de stroom bierbostel die uit brouwerijen. Het bedrijf geeft aan dat 'upcycling', ofwel het hergebruik van reststromen in food nog relatief nieuw is en dat er nog veel werk moet worden verzet voordat het op grote schaal kan worden toegepast.

Kansen aanwezig ondanks uitdagingen
Hoewel er rondom de inzet van bierbostel dus nog veel vraagstukken zijn, heeft het product dermate grote nutritionele en duurzaamheidsvoordelen dat het haast ondenkbaar is dat bierbostel in de toekomst geen rol gaat spelen in de humane voedingsindustrie. De trend waarbij een groeiende groep consumenten kiest voor plantaardige eiwitten, vezelrijk voedsel en producten met een geringe milieu impact geeft voeding gerealiseerd uit bierbostel commercieel gezien waarschijnlijk goede kansen, was de rode draad van de digitale meeting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden