Shutterstock

Analyse Rundvlees

Prijzen rundvlees blijven hoog bij krap aanbod

27 Januari 2022 - Stef Wissink

De prijzen van rundvlees blijven onveranderd hoog. Hoewel de Nederlandse noteringen voor slachtrunderen niet of nauwelijks stijgen, blijft de ondertoon in de markt positief. Diverse factoren zorgen voor een krap aanbod aan slachtrunderen, zo melden handelaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland zijn de noteringen zelfs verder gestegen. Ook hier wordt over een zeer krap aanbod gesproken. Hoewel zowel de Nederlandse als Duitse vleeshandel klaagt dat de verhoogde inkoopnoteringen niet altijd kunnen worden omgezet in de verkoopprijzen, wisten de Duitse noteringen vorige week nog stapjes omhoog te zetten. Nog altijd kost het slachthuizen veel moeite om genoeg slachthaken gevuld te krijgen.

Diverse invloed drukken beschikbaarheid runderen
Handelaren melden dat meerdere factoren ervoor hebben gezorgd dat het aanbod achterblijft. Recent is het de marktsituatie in de melkveehouderij die een rol speelt bij het aanbod aan slachtkoeien. De hoge melkprijs lijkt op dit moment de uitstoot van koeien wat te beperken. Tevens speelt de onzekerheid rondom de mogelijkheid tot de invoering van dierrechten een rol. Melkveehouders houden het aantal stuks vee op de bedrijven goed op peil. Mocht er ooit een dierrechtenstelsel worden ingevoerd dat gebaseerd is op basis van het aanwezige stuks vee, willen zij niet met onderbezetting zitten.

Droge zomers reduceren aanbod voor langere periode
Ook noemen partijen de invloed van de droge zomers in de jaren 2018 tot en met 2020 als niet te onderschatten factor. Vleesveehouders in Europa hebben destijds, vanwege de krappe voervoorziening, de veestapels wat afgebouwd. Dit effect heeft nog altijd invloed op het aanbod dat bedrijven de slachterijen kunnen aanbieden. Het is een meer structurele factor die voor langere tijd zijn uitwerking heeft op de markt. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het aanbod op korte termijn snel oploopt.

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt het kleine aanbod aan slachtrunderen ook duidelijk. Nog altijd liggen de slachtingen, vergeleken met voorgaande jaren, op een laag niveau.

Prijzen afgelopen weken stabiel
Op de veemarkt van Bunnik waren de meeste noteringen afgelopen week stabiel, maar wel op een hoog niveau. Worstkoeien (eerste kwaliteit) werden zelfs nog €0,02 duurder en noteren nu €3,10 per kilo geslacht gewicht. Slachtstieren (klasse E) staan inmiddels voor de tiende week stabiel op €5,00 per kilo geslacht gewicht.

Een factor die ook een flinke stimulans voor de noteringen is, is de sterke vraag naar rundvlees wereldwijd. Uit de meest recente exportcijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw blijkt dat de rundvleesexport door de Verenigde Staten (de op twee na grootste exporteur) ook in november records brak. Niet eerder was het uitgevoerde volume zo groot.

De belangrijkste boost voor de cijfers was de export richting China. Het land importeerde 400% meer rundvlees uit de Verenigde Staten over de periode van januari tot en met november. De positieve tendens wordt ook ondersteund door flink hoger verscheepte volumes richting traditioneel belangrijke markten als Japan (+6%) en Zuid-Korea (+23%).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden