Plukon Food Group

Analyse Pluimveevlees

Prijs voor pluimveevlees vliegt verder omhoog

13 Januari 2022 - Wouter Baan

De prijzen van pluimveevlees zijn in de voorbije maanden hard gestegen. Niet alleen in Europa, ook in de Verenigde Staten. De verwachting is bovendien dat de prijzen verder oplopen. Van de coronamaatregelen heeft de markt weinig te duchten, wel werpen de vele vogelgriepuitbraken in Europa een schaduw over het goede sentiment.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pluimveevleesmarkt staat in het teken van krapte. Dit speelt al geruime tijd en steekt meer en meer de kop op. De gemiddelde vleeskuikenprijs in Europa noteert de laatste weken rond €2,13 per kilo (geslacht gewicht). Dit is ruim 15% hoger dan een jaar terug en ruim boven het langjarig gemiddelde dat jaarrond aanzienlijk onder €2 ligt. Sinds september toont de markt een snel stijgende tendens. Mogelijke consumptieverstoringen door onder meer het coronavirus (en de overheidsmaatregelen die daarmee gepaard gaan) lieten de markt in de afgelopen tijd koud.

Aanjager van inflatie in Verenigde Staten
Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten zijn de prijzen hard opgelopen. Pluimveevlees is bovendien een van de aanjagers van inflatie. Die bedroeg in december 7%, het hoogste niveau in veertig jaar. De binnenlandse Amerikaanse markt voor pluimveevlees is hongerig, mede doordat restaurants daar wel geopend zijn. Er zijn in de Verenigde Staten bovendien zorgen over de beschikbaarheid van pluimveevlees.

Doordat de omikronvariant zo snel om zich heen grijpt, is het aannemelijk dat slachterijmedewerkers in quarantaine moeten. Het personeelstekort is al ontzettend groot, waardoor de productie mogelijk ontspoort. Er zijn geen schokdempers. Of de soep daadwerkelijk zo heet wordt gegeten, zal in de komende tijd moet blijken. Overigens bedreigt Omikron ook de Europese vleesverwerking die met grote personeelstekorten kampt.

Vogelgriep blijft een issue 
Daarbij houden de uitbraken van vogelgriep de Europese markt bezig. Dit resulteert in vraaguitval van belangrijke exportbestemmingen. De Verenigde Staten annuleerde eind vorig jaar ruim 30.000 ton pluimveevlees uit Polen, dit zorgt mede voor de krapte op de Amerikaanse markt. Dit leidt in Polen overigens niet tot een overaanbod, er zijn daar in 2021 meer dan 12 miljoen dieren geruimd.

Ook het Nederlandse aanbod (na Polen de tweede grootste exporteur) droogt op. Dit komt door de omschakeling naar welzijnsconcepten die meer staloppervlakte per kip voorschrijven. Hierdoor gaat de output rap omlaag. Rabobank verwacht dat het aantal vleeskuikens dit jaar met 40% teruggaat. Ook in Nederland zijn vogelgriepuitbraken momenteel bijna aan de orde van de dag.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden