Shutterstock

Analyse Kaas

Wordt harde lockdown een hindernis voor kaasmarkt?

22 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Zelden lag de zuivelmarkt er zo solide bij als nu. Ook de hoge kaasprijzen voelen vast aan. De 'zachte lockdown' lag de markt geen strobreed in de weg, maar een volgend obstakel dient zich aan nu Nederland in een 'harde lockdown' zit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar verwacht werd dat de kaasmarkt zou afvlakken, wisten de DCA-noteringen afgelopen weken nog telkens terrein te winnen. Intussen staan Gouda en Edam boven €4.200 per ton, wat in historische context hoog is. De krappe voorraden zijn het sleutelwoord. Vrije volumes kaas zijn er amper in Europa. Handelaren die short zitten in hun positie moeten daarom bakzeil halen.

De vraag is welke richting de markt in 2022 kiest. Doorgaans is de afzet in het eerste kwartaal zwakker dan in het laatste kwartaal. Daar komt dit jaar de harde lockdown nog bovenop, wat - hoe je het ook wendt of keert - niet bevorderlijk is voor de kaasconsumptie. Formeel duurt deze tot vrijdag 14 januari, maar met de oplaaiende omikronvariant lijkt het onwaarschijnlijk dat de horeca daarna volledig open kan. Ook in Duitsland hangt een harde lockdown in de lucht, al komt deze er sowieso niet met Kerst, zo heeft het recent aangetreden kabinet laten weten. De Duitse afzet is zeer bepalend voor het sentiment op de kaasmarkt.

Kaas geeft beste valorisatie van rauwe melk
Met strenge overheidsmaatregelen in ogenschouw is het onwaarschijnlijk dat de kaasprijzen de komende weken verder oplopen. Temeer omdat de seizoensmatige melkproductie sinds november oploopt en daarmee ook de kaasproductie, hoewel de krimp in Noordwest-Europa significant is. Met de huidige hoge prijzen geeft kaas bovendien de beste valorisatie van rauwe melk. De combinatie boter en magere melkpoeder rekent overigens ook uitstekend, zeker nu de boternoteringen omhoog zijn geschoten.  

De zuivelmarkt staat eind 2021 gevoelsmatig op een T-splitsing. In die zin dat er onderliggend een aantal dingen veranderen, in de vorm van een zwakkere consumptie en de oplopende melkaanvoer. Hoe de markt hierop reageert, kunnen we pas in nieuwe jaar zien. Met de krappe voorraden zijn grote correcties niet waarschijnlijk. Voorlopig ligt de kaasmarkt er nog solide bij. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden