Shutterstock

Analyse Zuivel

Koopjesjagers vangen bot op spotmarkt zuivel

16 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Meestal krijgt de spotmarkt een opdoffer in de laatste weken van een jaar, maar nu is dat anders. De vloeibare zuivelprijzen weten grote correcties te ontlopen, terwijl de vaste zuivelfabricaten opnieuw een tandje bijzetten. Wat zijn de verwachtingen voor de komende weken?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt lijkt het jaar in ere af te sluiten. In die zin dat de krapte, die in de afgelopen maanden de grootste kracht achter de prijsexplosie was, ook rondom de feestdagen blijft aanhouden. Overschotten op de vloeibare markt zijn er niet of nauwelijks. 

Kleine correcties
Net als in de afgelopen weken blijven de spotmelkprijzen van DCA Markets rondom de €50 per 100 kilo noteren. Room en magere melkconcentraat doen wel een stapje terug, maar veel minder dan gedacht. Niet uit te sluiten valt dat er volgende week nog een (flinke) correctie volgt, maar insiders gaan daar vooralsnog niet van uit. Temeer omdat de boterprijs vorige week in één klap de kloof met room dichtte en er deze week opnieuw een schepje erbovenop doet. Daarmee is de druk van de roomprijs. 

Solide markt 
Doorgaans wil de vraag in deze laatste weken van het jaar moeilijk loskomen, omdat kopers afwachten en speculeren op een prijsval. Koopjesjagers vangen dit jaar echter bot. De markt ligt er solide bij in de laatste weken van het jaar. De feestdagen vallen in het weekend, wat uiteraard gunstig is. Daarbij heeft de melkaanvoer in Noordwest-Europa een behoorlijke veer gelaten, dit dempt eventuele overschotten die zouden kunnen ontstaan. Daar komt nog bij dat de voorraden aan vaste zuivelfabricaten als poeders, kaas en boter laag is. Dit stelt zuivelproducenten in staat om wat voorraden aan te leggen, wanneer de afzet rondom de kerst en nieuwjaar op een lager pitje staat.

Vaste markt voor begin 2022
Ook voor het eerste kwartaal van 2022 voelt de markt over de volle breedte vast aan. De kaasprijzen (Gouda en Edam) nemen van week tot week steeds meer afstand van de grens van €4.000 per ton. Ook melkpoederprijzen blijven gesteund door de relatief zwakke euro oplopen, hoewel er wel weerstand is. Kopers trekken echter aan het korte eind vanwege de krappe voorraden.

Melkveehouders mogen, op basis van de huidige vaste zuivelmarkt, rekenen op aanhoudend hoge uitbetalingsprijzen. De kale melkprijzen liggen intussen allemaal boven de €40 per 100 kilo. inclusief bonussen en premies wordt er sporadisch zelfs meer dan €50 betaald. 'Gangbare boeren beuren biologische melkprijzen', wordt er gekscherend gezegd in de markt.  

Klik hier om de DCA-noteringen te bekijken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden