Caio Pederneiras / Shutterstock.com

Analyse Cacao

Cacao herstelt van laagste punt in half jaar tijd

14 December 2021 - Kimberly Bakker

De prijs van cacao bereikte vrijdag 10 december het laagste niveau in zes maanden tijd. De gevolgen die de nieuwe coronavariant op de herstellende vraag zou kunnen hebben, lagen hieraan ten grondslag. In het weekend werden de zorgen bij handelaren weggenomen door positieve berichtgeving vanuit de International Cocoa Organization.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor cacao bevindt zich in een onzekere periode, zo schreven we afgelopen week al. De nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, baart handelaren zorgen. Zij zijn bang dat het herstel in de vraag hierdoor teniet wordt gedaan. Die angst uitte zich afgelopen week ook op de Intercontinental Exchange. De notering voor cacao daalde vrijdag 10 december naar $1.999 per ton, het laagste niveau in zes maanden tijd. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – gaat het om een bedrag van €1.771 per ton. De laatste keer dan een vergelijkbaar niveau werd bereikt, was eind juli.

Inmiddels is de rust wedergekeerd. De notering voor cacao herstelde zich en sloot maandag 13 december op $2.079 per ton, oftewel €1.842 per ton. Daarmee ligt de prijs op eenzelfde niveau als twee weken geleden. Op maandag 6 december sloot de ICE-notering voor cacao namelijk op $2.069 per ton. Een van de redenen is het feit dat analisten nu weten dat de omikronvariant minder gevaarlijk is dan eerder aangenomen. Marktbureau Fitch Solutions stelt zelfs dat de vraag het aanbod overtreft komend jaar. Zij gaan voor aankomend jaar uit van een gemiddelde prijs van $2.344 per ton, ofwel €2.077 per ton.

Malingscijfers vallen mee
Wat ook meespeelt in het herstel sinds het begin van deze week, is het feit dat de oogst in Ghana – de op één na grootste cacaoproducent – er goed uitziet. Vorige week deden geruchten de ronde over een fors lagere wereldoogst, vooral door een tegenvallende opbrengst bij topproducent Ivoorkust. Die geruchten zijn weggenomen door de goede situatie in Ghana. De International Cocoa Organization (ICCO) benadrukt dat met nieuwe cijfers. De opbrengst voor seizoen 2020/2021 is namelijk met 34.000 ton verhoogd tot 5,17 miljoen ton. Dat is bijna 1% meer dan de vorige inschatting. Gunstige weersomstandigheden liggen hieraan ten grondslag.

Niet alleen de productiecijfers zijn verhoogd, ook de malingscijfers liggen hoger dan verwacht. Een plus van 51.000 ton, tot 4,91 miljoen ton, is zichtbaar. "De opening van de economieën wereldwijd heeft het algehele herstel gestimuleerd. Daarmee stevent de cacaovermaling voor seizoen 2020/2021 af op pre-pandemische niveaus", stelt de organisatie. In seizoen 2019/2020 kwam de cacaovermaling uit op 4,7 miljoen ton. Dat is 4% minder dan voor dit jaar wordt ingeschat.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden