Agrifoto

Analyse Uien

Tegenstrijdige signalen op de uienmarkt

9 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De exportcijfers en de stemming op de uienmarkt stroken dit seizoen met elkaar. De export is goed en ligt (qua volume) nog steeds op schema om een nieuwe record neer te zetten. Kijken we naar de prijzen, dan is een neerwaartse trend zichtbaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit seizoen is - tot en met week 46 - 583.517 ton uien geëxporteerd. Met een export van 43.518 ton is in deze laatstgenoemde week voor de tweede keer dit seizoen de magische grens van 40.000 ton doorbroken. Al met al een teken van een gezonde vraag naar uien. Het beeld op de regionale beurzen is echter minder positief. De prijzen bevinden zich in een glijvlucht omlaag. De gemiddelde notering op de regionale beurzen ligt inmiddels onder de €10, op €9,75 per 100 kilo.

Dat is voor telers een psychologische grens. 'Een dubbeltje moet je in deze markt altijd kunnen maken', is een veelgehoorde kreet onder telers. Ook de baalprijzen dalen en liggen bijna €4,50 onder het vijfjarige gemiddelde. In vergelijking tot vorig jaar is zelfs een negatief verschil van €12,50 zichtbaar. Dat is een seizoen waarmee dit seizoen (voor wat betreft export) het beste kan worden vergeleken.

Goede export, maar grote oogst
Het uienareaal is afgelopen seizoen fors uitgebreid, al was de opbrengst per hectare geen absolute topper. Toch resulteert het in een recordhoeveelheid uien boven de markt. Dat doet wat met de stemming. Vorige week maakte Senegal - de grootste afnemer van onze uien - bekend op 31 december de grenzen te sluiten. Dat gebeurt elk jaar in deze periode, maar dit betekent ook dat om en nabij 15 december de laatste uien bij de exporteurs klaar moeten zijn voor transport.

De vraag die nu boven de markt hangt is: wat gaan telers doen? Worden ze zenuwachtig en willen ze toch verkopen in de veronderstelling dat de markt verder wegzakt of rekenen ze op een opleving in de tweede helft van het seizoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden