Shutterstock

Analyse Uien

Grote oogst zet de prijs van uien onder druk

11 November 2021 - Jeannet Pennings

Het ziet er naar uit dat Nederlandse uientelers dit seizoen een recordopbrengst van het land halen. Maar liefst 1,6 miljoen ton, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs. De export verloopt tot nu toe voortvarend, maar is dat voldoende om het grote aanbod weg te werken?

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt jaarlijks met een voorlopige oogstraming voor diverse akkerbouwgewassen, waaronder uien. Uit onlangs gepubliceerde cijfers blijkt dat de bruto-opbrengst bijna 20% hoger ligt dan vorig jaar. Er wordt uitgegaan van 1,6 miljoen ton zaai-uien. Daarmee wordt het record van 2011 geëvenaard, zo niet overtroffen. Toen kwam de definitieve raming uit op bijna 1,6 miljoen ton. Afgelopen jaren schommelde de bruto-opbrengst tussen de 0,9 miljoen ton (2018) en 1,5 miljoen ton (2017).

Flinke piek in areaal
De opbrengstverwachting voor dit seizoen is het resultaat van een forse areaaluitbreiding en een relatief hoge hectareopbrengst. Er is dit jaar 30.100 hectare uien ingezaaid in Nederland. Dat is 2.900 hectare meer dan in 2020, een groei van 10,5%. De verwachting is dat telers dit jaar gemiddeld 52,2 ton uien van een hectare halen. Dat is 6,5% meer dan in 2020 toen de uien te lijden hadden onder een droge zomer. De opbrengst bleef toen steken op 49 ton per hectare.

Dat Nederlandse telers dit jaar veel uien oogsten, komt niet als verrassing. De stevige areaaluitbreiding was immers al bekend. Dat de totaalopbrengst zo hoog is, en alle eerdere records verbreekt, is voor velen wel even slikken. Exporteurs hebben vertrouwen in de afzet, de export verloopt vlot, maar zijn ook realistisch: 1,6 miljoen ton is veel. Bovendien kampt de export nog altijd met grote logistieke uitdagingen. De hoge containertarieven en de beperkte beschikbaarheid van containers en vrachtwagens vormen serieuze belemmeringen.

Vrij negatieve stemming
Met name het grote aanbod, maar ook de zorgen over de logistiek, zorgt op het moment voor een vrij negatieve stemming op de uienmarkt. De prijsontwikkeling is flauw en dat is een duidelijk teken dat er voldoende aanbod is. Want als we kijken naar de vraagzijde, dan kan geconcludeerd worden dat de afzet vlot verloopt. Volgens handelaren is er volop vraag vanuit alle bekende afzetmarkten.  

Volgens de laatste exportcijfers (tot en met week 42) ligt het exportvolume nog steeds voor op het recordjaar 2020. Met name de afzet naar Afrika – die al jaren toeneemt – doet het goed. Senegal is de grootste afnemer van Nederlandse uien op het Afrikaanse continent en nam tussen week 28 en week 42 al 76.697 ton uien af.

Baalprijs uien gezakt
Het kan echter niet voorkomen dat de druk op de uienprijs toeneemt. De baalprijs van uien (45/65 millimeter en 50/70 millimeter) zakte afgelopen week naar €16,25 per 100 kilo. Vorig jaar in dezelfde week was dat nog €25 en het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar staat op €21,58. Handelaren verwachten niet dat de prijs komende periode nog veel zal opklimmen. De oogstramingen in heel Europa zijn flink hoger dan vorig jaar. Het wordt een uitdaging om alles weg te krijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden