Shutterstock

Nieuws Export

Amerikanen exporteren minder diepgevroren vis

15 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Amerikaanse exporteur hebben afgelopen jaar minder diepgevroren visvlees geëxporteerd. Dat toont onderzoeksbureau IndexBox aan. Met name de export naar Japan daalde sterk. De export naar Nederland ging juist omhoog.

De export van diepgevroren visvlees vanuit de Verenigde Staten is over het afgelopen jaar met 9,5% gedaald, tot 198.000 ton. Die daling komt grotendeels door het lagere aantal zendingen richting Japan. De export naar dat land daalde vorig jaar van 75.000 ton naar 51.000 ton, blijkt uit onderzoek van IndexBox. Ook de export richting Zuid-Korea daalde, van 68.000 ton naar 61.000 ton. Frankrijk is de op twee na grootste bestemming voor Amerikaans visvlees, met een volume van 17.000 ton. Nederland volgt vlak daarna, met een volume van 14.000 ton.  

Exportwaarde flink naar beneden
Als gevolg van een daling in het afgezette volume, is ook de exportwaarde van Amerikaans diepgevroren visvlees afgenomen. Afgelopen jaar kwam de exportwaarde uit op $518 miljoen. Dat was het jaar ervoor nog $602 miljoen. Zuid-Korea ($162 miljoen), Japan ($128 miljoen) en Frankrijk ($45 miljoen) hadden het grootste aandeel. Gezamenlijk waren deze landen goed voor 65% van de totale export.

Een tweede reden voor de gedaalde exportwaarde is het feit dat de gemiddelde exportprijs afgelopen jaar 4,8% lager lag dan een jaar eerder, op $2.623 per ton. Canada noteerde de hoogste prijs, namelijk $3.563 per ton. De laagste prijs werd betaald voor export richting Nederland, namelijk $2.330 per ton. Niet vreemd dus dat een stijging zichtbaar was in de export naar dat land.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden