Shutterstock

Analyse Koolzaadolie

Exportprijs koolzaadolie gaat mee de hoogte in

27 September 2021 - Kimberly Bakker

De exportprijs voor koolzaadolie is afgelopen jaar met bijna 7% toegenomen, ten opzichte van een jaar eerder. Niet vreemd, aangezien de noteringen voor koolzaad (op onder meer de Matif) naar historische niveaus stegen en plantaardige oliën gewild zijn. Afgelopen vrijdag, op 24 september, werd opnieuw een piek bereikt in de koolzaadprijs. Exporteurs van koolzaadolie moeten daardoor ook dit seizoen weer rekening houden met hoge exportprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Plantaardige oliën zijn in trek. Zo ook koolzaadolie. Het novembercontract voor koolzaad op de Matif in Parijs sloot vrijdag 24 september op €619,50 per ton. Niet eerder was dat het geval in de historie van de koers. De kleine Canadese oogst (14,7 miljoen ton, het laagste niveau in veertien jaar tijd) in combinatie met de extreme vraag, zorgt voor een aanhoudend opdrijvend effect in de oliezaden. En de verwachting is dat dit voorlopig nog zo blijft. In elk geval tot de nieuwe koolzaadoogst vanuit Australië op de markt wordt gebracht.

Handel in koolzaadolie neemt toe
Dat er een toenemende vraag is naar koolzaadolie, blijkt uit de nieuwste verwachting van marktbureau IndexBox. Afgelopen jaar steeg de Europese export van het product naar 3,1 miljoen ton, een stijging van 22% met het jaar ervoor. De exportwaarde kwam uit op $3 miljard, wat 29,8% hoger is dan een jaar eerder. Duitsland is – met een aandeel van 35% - de belangrijkste speler op de Europese exportmarkt van koolzaadolie. Het gaat om een volume van 1,1 miljoen ton en een exportwaarde van $1 miljard. België (14%), Frankrijk (12%), Nederland (9,9%), Tsjechië (8,9%) en Denemarken (5,4%) volgen op de voet.

Doordat de noteringen afgelopen jaar naar boven schoten, zijn ook de exportprijzen de lucht in gegaan. Afgelopen jaar bedroeg de exportprijs voor koolzaadolie gemiddeld $970 per ton. Dat is 6,7% meer dan het jaar daarvoor. Kortom: voor de coronapandemie. Oostenrijk kende de hoogste prijs, namelijk $1.135 per ton. In Tsjechië lag de prijs het laagste, op $922 per ton. Dat is niet vreemd, want dat land heeft ook veel eigen productie. Nu de Matif-notering voor koolzaad naar een record stijgt, is de verwachting dat de exportprijs komende tijd wederom hoog ligt.

India verlaagt belasting op plantaardige olie
Zoals hierboven ook gemeld, zijn alle plantaardige oliën in trek. Dus ook palmolie, sojaolie en zonnebloemolie. In India lijdt dat tot problemen. Daarom heeft de regering besloten om de basisinvoerbelasting op palmolie (van 10% naar 2,5%) en sojaolie en zonnebloemolie (van 7,5% naar 3,5%) te verlagen. India voorziet in meer dan tweederde van de vraag naar eetbare oliën door middel van import. Door de stijgende wereldprijzen kon het de binnenlandse prijzen niet meer onder controle houden. Deze verlagingen moeten ervoor zorgen dat de prijzen van eetbare oliën in India dalen en de consumptie weer toeneemt.

Koolzaadolie valt (nog) niet onder de verlaging van invoerbelasting in India, al zijn diverse analisten wel van mening dat dit zou moeten. In het land zijn de prijzen in één jaar tijd bijna verdubbeld. Verwacht wordt daarom dat ook dit product binnenkort wordt toegevoegd aan de lijst. Ook met het oog op het feit dat analisten voorzien dat China komende maanden meer koolzaad gaat importeren, ter vervangen via soja. Van dat laatste product zijn de prijzen namelijk nóg hoger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden