Shutterstock

Achtergrond Rijst

Europeaan kiest steeds vaker voor bruine rijst

2 September 2021 - Kimberly Bakker

Wereldwijd wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan bruine rijst, in plaats van witte rijst. De voedingswaarden zijn net iets beter en dat sluit uitstekend aan bij de wensen van consumenten om gezonder te leven. Die verandering is ook terug te zien in de Europese importcijfers van bruine rijst. Die zijn afgelopen jaar namelijk naar het hoogste niveau in een decennium gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De coronapandemie had een positief effect op de verkoopcijfers van rijst. In de tweede week van maart – toen de hamsterwoede volop gaande was – kwam de omzettoename voor rijst in Nederland uit op maar liefst 150%. Dat toonden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek een aantal maanden terug aan.

Dat vooral rijst massaal gehamsterd werd, heeft twee redenen. Het feit dat het zeer lang houdbaar is én het feit dat het gezond is. Om en nabij die periode deed namelijk het gerucht de ronde dat personen met een gezond immuunsysteem minder vatbaar zouden zijn voor het coronavirus.

In de Europese Unie wordt vrijwel geen rijst verbouwd, dus wordt er volop geïmporteerd. En de coronacrisis heeft de importaantallen flink verhoogd. Afgelopen jaar steeg de totale invoer van rijst (zowel witte als bruine rijst) in de Europese Unie namelijk met 10,2% tot 3,5 miljoen ton. In termen van waarde steeg de invoer met 12,8% tot $2,9 miljard. Frankrijk (627.000 ton), België (611.000 ton) en Duitsland (462.000 ton) zijn de landen met de hoogste importniveaus. Nederland importeerde afgelopen jaar 399.000 ton.

Bruine rijst in trek
Vooral bruine rijst profiteerde van de gedachtegang dat een gezond immuunsysteem het virus buiten het lijf kan houden. De voedingswaarden liggen immers net iets hoger dan bij witte rijst, omdat het vliesje ook voedingswaarden als vitamine B en magnesium bevat. De Europese invoer van (gedopte) bruine rijst steeg daardoor afgelopen jaar met 5,9% gestegen tot 1,1 miljoen ton. Dat is het hoogste niveau van het afgelopen decennium. In waarde gaat het om een stijging van 9,9% tot $764 miljoen. België, Nederland en Frankrijk importeerde afgelopen jaar – in waarde – de meeste bruine rijst. Het gaat om importwaarden van respectievelijk $175 miljoen, $127 miljoen en $82 miljoen.

België is eveneens het land dat in volume de meeste bruine rijst importeert. Afgelopen jaar ging het om 243.000 ton, een plus van 11% met het jaar ervoor. Nederland volgt, met 179.000 ton (+10,5%) Daarna volgen Portugal (135.000 ton, +9,3%), Spanje (10.000 ton, +6,1%) en Frankrijk (10.000 ton). De invoerprijs bedroeg afgelopen jaar gemiddeld $708 per ton. Dat is 3,8% meer dan een jaar eerder. In Duitsland lag de prijs – met $940 per ton – het hoogste. In Portugal was de invoerprijs het laagste: $499 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden