Shutterstock

Analyse Linzen

Wereldwijd worden steeds meer linzen verhandeld

18 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

In de Mediterrane keuken worden linzen al jaren veelvuldig toegepast. Vooral rode linzen zijn populair. Ook in Nederland laten de verkoopcijfers van linzen – als goede eiwitbron voor het groeiende aantal vegetariërs en veganisten – een gestage groei zien. Niet vreemd dus dat de wereldwijde handel meer en meer aantrekt. Voor topexporteur Australië is het dan ook zeer goed nieuws dat India de handelstarieven tijdelijk verlaagd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De productie van linzen komt wereldwijd al een aantal jaar uit rond de 6 miljoen ton. Dat is een flinke groei als wordt vergeleken met de productiecijfers van tien jaar terug. In de periode van 2005 tot en met 2012 kwam de productie namelijk nog niet boven de 5 miljoen ton uit. Canada is de grootste producent van linzen, met een aandeel van 37,8%. De productie kwam over 2019 uit op ongeveer 2,2 miljoen ton. Op een tweede plaats volgt India, met een productie van 1,2 miljoen ton. Daarmee heeft het een aandeel van 21,4% in de wereldproductie.

Canada is, naast de grootste producent, ook de grootste exporteur van linzen. Afgelopen jaar kwam het exportcijfer uit op 3,1 miljoen ton, ter waarde van $1,6 miljard. Het heeft daarmee maar liefst 67,6% van de wereldmarkt in handen. De grootste afnemers zijn India (30%), Turkije (16%) en de Verenigde Arabische Emiraten (9,3%). Linzen zijn vooral populair in de Mediterrane keuken. Het is dan ook niet vreemd dat negen van de tien landen in die regio gelegen zijn. Alleen de Verenigde Staten is een uitzondering, met een import van 63.000 ton.

Australië volgt als tweede op de lijst van grootste exporteurs, met een export van 661.000 ton (ter waarde van $350 miljoen). Dat exportcijfer is opvallend, omdat het productiecijfer niet verder rijkt dan 533.000 ton. Daarmee wordt gesuggereerd dat Australië product importeert, om de linzen vervolgens weer te exporteren. De meeste Australische linzen gaan naar Bangladesh, namelijk 39,6% van het totaal. Dat betreft een volume van 257.000 ton. Het levert Australië jaarlijks $139 miljoen op. Op een tweede plek staat India, met een aandeel van 23%.

Handel met India wordt makkelijker
India is voor veel meer linzenexporteurs een belangrijke klant, maar de afgelopen jaren verliep de handel met het land moeizaam. India heeft de neiging om de importheffingen onverwachts te verhogen. Over de afgelopen jaren lag die heffing rond de 30%. De export vanuit Australië nam daardoor over de afgelopen drie jaar met 50% af. Het land ging op zoek naar andere bestemmingen. Ook vanuit Canada is een stevige daling zichtbaar, van 40%. Maar er is goed nieuws gekomen deze maand. De heffing wordt namelijk tijdelijk verlaagd naar 11%. Alleen linzen uit de Verenigde Staten houden een hoger tarief, 22%.

Veel pulsgewassen (zoals linzen en kikkererwten) in India hebben over de afgelopen maand een sterke prijsstijging doorgemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat boeren daar de oogst oppotten in hoop voor hogere prijzen. Om die marktbeweging te stoppen heeft de Indiase overheid besloten de importtarieven te verlagen. Zo wil het een balans behouden tussen hoge prijzen voor boeren en betaalbare prijzen voor consumenten. Dat is overigens voor veel exporteurs ook meteen een onzekere factor. Als de prijzen weer in balans zijn, kan de Indiase overheid zomaar besluiten de tarieven weer te verhogen. En met de hoge transportkosten in gedachten is het dus een risico om grote getalen te verschepen.

India haalt al jaren de meeste linzen uit Canada. Het gaat om een volume van 865.000 ton, ter waarde van $473 miljoen. Dat is 81% van de totale import. Daarna volgen Australië (128.000 ton, ter waarde van $67 miljoen) en de verenigde Arabische Emiraten (20.000 ton, ter waarde van $13 miljoen).

Nederlands aandeel op de wereldmarkt
Nederland speelt maar een kleine rol op de wereldmarkt van linzen, ook al neemt de verkoop ervan wel toe. Jaarlijks importeren we zo'n 14.000 ton, ter waarde van $14 miljoen. Het merendeel daarvan (49,5%) komt uit Turkije. Het gaat om een volume van 6.300 ton, ter waarde van $6,8 miljoen. Op een tweede en derde plek volgen Canada (26,4%) en België (8,7%). Uit India halen wij jaarlijks 536 ton. Met de importtarieven van dat land hebben wij niets te maken. Nederland exporteert jaarlijks 'slechts' 7.000 ton linzen naar het buitenland, vooral naar landen binnen Europa. Grote kans is dat dit doorvoer via de haven van Rotterdam betreft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden