Shutterstock

Analyse Meloenen

Regenachtige zomer helpt verkoop van meloenen niet

11 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

Wanneer consumenten aan zomerse items denken, dan staat de meloen waarschijnlijk ook in dat rijtje. Deze fruitsoort is de ultieme gezonde verfrissing. Ook in Nederland is het doorgaans een veel verkocht product in de zomer. Behalve dit jaar. De wisselvallige zomer die we tot nu toe zien, zorgt ervoor dat de verkoop tegenvalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde productie van meloenen ligt al jaren stabiel rond de 26 miljoen ton. China is de grootste producent. Het productiecijfer is afgelopen decennium gestegen van 10,8 miljoen ton naar 13,4 miljoen ton, een groei van iets meer dan 20%. Daarmee produceert China inmiddels ongeveer 49% van de meloenen wereldwijd. Op grote afstand volgt Turkije, met een productie van 1,78 miljoen ton (6,4% van het totaal). Spanje, het land waar wij in Nederland veel meloenen vandaan halen, staat op een negende plek. De productie kwam daar twee jaar terug uit op 660.000 ton, wat 2,4% van de totale productie is.

Spaanse meloenen in trek
Niet alleen Nederland haalt veel meloenen uit Spanje, ook andere landen zijn fan van de Spaanse meloen. Spanje is namelijk de wereldwijde topexporteur, met een jaarlijkse export van ongeveer 434.000 ton. De exportwaarde komt uit op $367 miljoen. En hier zit nog altijd een stijgende lijn in, want over de afgelopen vijf jaar is de export met 22% toegenomen, blijkt uit cijfers van marktbureau Tridge. De meeste Spaanse meloenen gaan naar Frankrijk: 113.720 ton, ter waarde van ruim $133 miljoen. Daarna volgen Duitsland (101.920 ton), het Verenigd Koninkrijk (53.760 ton) en Nederland (52.610 ton).

Nederland is een van de grootste importeurs van meloenen. We staan op plek twee, met een jaarlijkse import van 192.770 ton (10,97% van de totale wereldwijde meloenenimport). Het betreft een importwaarde van $172 miljoen. Alleen de Verenigde Staten importeren nog meer meloenen, namelijk 512.850 ton ter waarde van $320 miljoen. Daarmee heeft het land een aandeel van 20,3% in het totaal. De meeste meloenen importeren we in Nederland uit Brazilië, daarna volgt Spanje. Dit is vaak verdeeld in fases. Die overzeese meloenen, uit bijvoorbeeld Brazilië, importeren we in de perioden dat Spaanse meloenen niet beschikbaar zijn. Een wissel is meestal begin juni ophanden.

Regenachtige zomer in Nederland
Afgelopen jaren werden hitterecords verbroken in de zomermaanden. Consumenten hadden het heet en dat was goed voor de verkoop van meloenen. Galia's, de meest verkocht meloensoort in Nederland, werden dat jaar verkocht voor een prijs tussen de €9 en €10. Dat had niet alleen met de goede verkoop te maken, maar ook deels met een tekort aan watermeloenen en Galia's. Vandaag de dag zijn die prijzen echter nog ver weg. Eind mei lag de prijs voor Galia's rond de €4 à €5. De wisselvallige, regenachtige zomer ligt hieraan ten grondslag. De verkoop valt hierdoor tegen. Handelaren hopen dat de weersomstandigheden nog wel iets beter worden. Pas dan wordt een groei in verkoop verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden