Shutterstock

Achtergrond Druiven

Wereldwijde handel in druiven naar recordniveau

30 Juni 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde handel in tafeldruiven stijgt dit seizoen naar een recordniveau, zo verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De gunstige groeiomstandigheden in de belangrijkste producerende landen – en als gevolg daarvan de hogere productie van tafeldruiven – zijn daar de voornaamste reden voor.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde productie van tafeldruiven zal dit seizoen naar verwachting hoger uitkomen dan vorig jaar, op 24,3 miljoen ton. Dit vanwege de gunstige groeiomstandigheden in de belangrijkste producerende landen. Vorig seizoen kwam de tafeldruivenproductie wereldwijd uit op 23,7 miljoen ton, een toename van 900.000 ton met het seizoen daarvoor. De meeste winst wordt dit seizoen behaald in China. Door betere teelttechnieken in dat land komt de tafeldruivenproductie 400.000 ton hoger uit op ongeveer 11 miljoen ton. Ook Zuid-Afrika doet het, met een plus van 20.000 ton, goed.

De grootste verliezen worden dit seizoen gerealiseerd in Chili, Italië, de Verenigde Staten en Turkije. Alle vier hadden te maken met slechte weersomstandigheden, waardoor de productie lager uitkomt dan vorig seizoen. Chili, 's werelds grootste exporteur van druiven, verwacht ongeveer 40% minder druiven te oogsten. Dit door hevige regenval vlak voor de oogst. In de Europese Unie daalt de opbrengst naar verwachting met 220.000 ton tot 1,4 miljoen ton, als gevolg van regen in Italië. In de Verenigde Staten wordt een min verwacht van 3,75% tot 871.000 ton. Het is tevens een reden dat het land meer druiven importeert dan in andere jaren.

Handel naar recordniveau
Bovenstaande is een van de redenen dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat het totale volume tafeldruiven dat wereldwijd wordt verhandeld, dit seizoen een recordniveau van 3,4 miljoen ton bereikt. Met name Peru heeft tot nu toe meer product op de wereldmarkt gebracht. De Vereniging van Producenten en Exporteurs van Tafeldruiven van Peru (PROVID) meldde recent dat de export van tafeldruiven momenteel 57,3 miljoen dozen bedraagt, een stijging van 17% in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Nederland heeft overigens ook nog best een groot aandeel in de wereldwijde tafeldruivenexport. Over het afgelopen jaar kwam de waarde van de export vanuit ons land uit op $792 miljoen. Dat is een plus van bijna 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Wereldwijd gezien staat Nederland vandaag de dag op plaats zes als we kijken naar de grootste exporteurs van tafeldruiven. Over de afgelopen drie jaar is de exportwaarde van Nederlandse tafeldruiven met bijna 22% toegenomen. Nederland importeert daarnaast ook veel product, namelijk ter waarde van $74,12 miljoen. Het is derde de vierde grootste importeur, na de Verenigde Staten en China.

Chili daarentegen laat een forse daling zien in de export. Volgens gegevens van de Fruit Exporters Association (ASOEX) is de export voor seizoen 2020/2021 met 17% in volume afgenomen, ten opzichte van het voorgaande seizoen. Ook de Amerikanen exporteren minder tafeldruiven, als gevolg van een verminderde productie. Het gaat om een daling van 11.000 ton tot 314.000 ton. Het laagste niveau sinds seizoen 2009/2010. Al met al kunnen de lagere zendingen vanuit deze landen niet op tegen de hogere exportcijfers uit andere landen. Een stijgende lijn in de handel is het gevolg.

Bron: Tridge.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden