We hebben steeds meer aandacht voor onze gezondheid. De zoektocht naar gezonde snacks is daarmee in volle gang. Nu het te besteden inkomen eveneens toeneemt, kiezen we steeds vaker voor gedroogd fruit. Ook in een plantaardig dieet is en het een geschikte keuze. Daarom wordt in productie van gedroogd fruit een stijging verwacht, zo werd duidelijk tijdens een online conferentie van de International Nut and Dried Fruit Council.
Hoewel vers fruit nog altijd de voorkeur heeft bij het merendeel van de consumenten, is gedroogd fruit duidelijk in opkomst. Een van de meestgenoemde voordelen is dat het veel langer vers blijft én vrijwel net zo gezond is. Op dit moment geeft 30% van de consumenten wereldwijd aan weleens gedroogd fruit te eten. Vooral in Duitsland is gedroogd fruit populair; het is de grootste importeur wereldwijd. De Verenigde Staten staan op een tweede plaats. In dat land werd alleen al $44,9 miljoen aan gedroogde abrikozen geïmporteerd. Overigens is dat daar niet het meest geïmporteerde stuk gedroogd fruit, dat zijn namelijk rozijnen.
In het Midden-Oosten worden de meeste gedroogde fruitsoorten geconsumeerd. Niet vreemd als je je realiseert dat gedroogd fruit van oorsprong ook uit die landen stamt, vooral vanwege de houdbaarheid. Als je kijkt naar de keuken in deze landen, dan zie je dat eveneens terug. Met name in couscous-recepten worden vaak gedroogde fruitsoorten en noten verwerkt. Wereldwijd eet een consument jaarlijks ongeveer 22 gram gedroogd fruit.
Productie neemt toe
In seizoen 2020/2021 werd wereldwijd ongeveer 2,9 miljoen ton gedroogd fruit geproduceerd. De grootste exporteur is Thailand, met een exportwaarde van $374 miljoen. Turkije volgt op een tweede plek met $282 miljoen. De verwachting is dat dat productiecijfers komende jaren nog verder stijgt, met een percentage tussen de 3% en 16%. Dat meldde Osman Öz, voorzitter van de sectorraad van de Turkse Vereniging van Gedroogd Fruit Exporteurs. Voor louter amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, walnoten, pijnboompitten en pistachenoten wordt een productie van 5,2 miljoen ton verwacht.
De wereldwijde productie van pinda's zal komend seizoen naar verwachting stijgen tot 47,9 miljoen ton. Voor pruimen en dadels wordt een stijging van respectievelijk 34% en 11% verwacht. Dat die vooruitzichten zo positief zijn, komt volgens Öz grotendeels doordat consumenten meer aandacht hebben voor hun gezondheid. "Er wordt meer gesnackt, maar doordat de focus op gezondheid ligt, wordt gezocht naar alternatieve snacks. Gedroogd fruit is daar een van."
Het zijn positieve verwachtingen, maar toch heeft de markt wel flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Zo is de productie sinds 2017/2018 al stijgende, maar is tussen seizoen 2019/2020 en 2020/2021 wel een daling zichtbaar: van 3,2 miljoen ton naar 2,9 miljoen ton. Ook in de afzet heeft het tot problemen geleid. "Hoewel de detailhandel om meer product vroeg, hebben we wel geleden onder de sluitingen van de horeca. Vooral richting de kroegen wordt doorgaans veel verscheept."
Uitdagingen in logistiek
Een uitdaging dit seizoen is nog wel de huidige verstoorde logistiek. De vrachttarieven zijn in de meeste gevallen drie tot vijf keer hoger geworden. Dat maakt het product duurder voor de consument. Ook het tekort aan zeecontainers is een groot probleem voor de sector. "Dat zijn in mijn ogen echter wel de enige zaken die het bovengenoemde perspectief nog kunnen veranderen", vertelt Öz tijdens de online conferentie.