Shutterstock

Nieuws Export

Import en export van vetten en oliën stijgt sterk

10 Mei 2021 - Kimberly Bakker

De Nederlandse import én export van oliezaden, vetten en aanverwante producten is vorig jaar zowel in waarde als in volume sterk gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, op basis van cijfers van statistiekbureau Eurostat. De cijfers zijn enigszins bijzonder, omdat de sector wel behoorlijk te lijden had onder het wegvallen van de afzet aan de horeca en foodservice.

Afgelopen jaar werd gekenmerkt door de coronacrisis. In de oliën- en vettenindustrie heeft dat vooral effect gehad op de afzet aan de horeca en foodservice. Daarentegen konden de handel, transport, opslag en verwerking van plantaardige en dierlijke oliën en vetten zonder noemenswaardige problemen doorgaan. Daardoor is zowel de Nederlandse import als de export van oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten vorig jaar wederom sterk gestegen.

Export en import
De totale export is vorig jaar met 16% gestegen naar €12,3 miljard. In volume is de export eveneens met 16% gestegen. Uit de analyse van MVO blijkt dat onze naaste buurlanden de belangrijkste exportlanden zijn voor de oliën- en vettenindustrie. Het gaat dan om Duitsland (35%), België (20%) en het Verenigd Koninkrijk (10%). De export naar het Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland), dat als gevolg van de brexit is aangemerkt als een niet-EU-land, vertegenwoordigt een waarde van €1,3 miljard.

De Nederlandse industrie importeert daarnaast een groot volume aan den, oliën, vetten en aanverwante producten (zoals biodiesel en lecithine) uit meer dan 100 landen wereldwijd. De belangrijkste leveranciers zijn Indonesië, Maleisië, de Verenigde Staten, Brazilië, Oekraïne, Duitsland en België. Afgelopen jaar steeg de waarde van de import naar €14,9 miljard. Een jaar eerder was dat nog €12,7 miljard. Een volumegroei van 12,5% en hogere prijzen hebben hiervoor gezorgd.

Bron: MVO.

Groei in alle segmenten
Bijna alle segmenten laten daarnaast groei zien. De import van oliezaden is afgelopen jaar met 22,6% gestegen tot 8,7 miljoen ton. De import van sojabonen springt erbovenuit, met een toename van 10%. De Nederlandse export van oliezaden steeg daarnaast met ruim 1 miljoen ton naar 3,3 miljoen ton. Vooral de handel in raapzaad liep goed.

Daarnaast is er vorig jaar 262.000 ton meer dierlijk vet geïmporteerd. Het betreft een stijging van maar liefst 83%. De helft hiervan wordt weer geëxporteerd naar andere landen in de Europese Unie. Ook de import van gebruikte oliën en vetten is gestegen, met 17% naar 1,8 miljoen ton. Nederland is daarmee de grootste importeur van gebruikte vetten en oliën in Europa. "De export daalt met 23%, mogelijk als gevolg van de groei van de biodieselproductie in Nederland, waaronder de opstart van een nieuwe biodieselfabriek.", aldus MVO.

Nederland is tevens de grootste import van palmolie in de Europese Unie, al is de import afgelopen jaar wel met 200.000 ton gedaald naar 2,6 miljoen ton. De waarde steeg met 6%, als gevolg van prijsstijgingen. Na Nederland (35%) volgen Spanje (27%) en Italië (23%) als grootste importeurs van palmolie. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden