malgosia janicka / Shutterstock.com

Nieuws Onderzoek

Nederland erg positief over internationaal zakendoen

29 November 2022 - Linda van Eekeres

Een overgrote meerderheid (96%) van de Nederlanders ziet internationaal zakendoen als iets positiefs. Dat blijkt uit een onderzoek naar internationale handel dat iBanFirst heeft gedaan in vijf  Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Britten zijn, ondanks de Brexit, het positiefst over een open economie.

Volgens 83% van de Nederlandse respondenten zorgt een open economie onder andere voor lagere productiekosten en draagt deze bij aan nieuwe markten. Ruim driekwart vindt dat een open economie zorgt voor meer aantrekkelijke prijzen voor consumenten. Als voordelen van een open economie worden onder meer gezien: betere relaties onderling, lagere productiekosten en aantrekkelijkere prijzen voor de consument. De Fransen zien deze voordelen het minst vaak.

Britten willen meer investeringen in internationale handel
Fransen zijn met 89% het minst positief over een open economie. De Britten zijn nog positiever over internationaal zakendoen dan de Nederlanders (98%). Meer dan de helft van de Britten vinden zelfs dat er méér zou moeten worden geïnvesteerd in internationale handel. "Met name vanuit Brits perspectief is dit interessant, gezien de Brexit sinds begin 2020", aldus iBanFirst in een persbericht. "In dit onderzoek lijken de inwoners van het Verenigd Koninkrijk voorstander te zijn van meer openheid naar andere landen. Maar afgelopen week heeft de Britse premier Rishi Sunak juist aangegeven géén versoepelingen te overwegen."

Ook de uitdagingen van een open economie werden belicht. 70% van de Nederlanders vindt dat vooral de rijken profiteren van vrije handel. Dat is een groter deel van de bevolking dan in andere landen. 

Volgens 80% van de Nederlanders profiteert de werknemer veruit het meest van internationale vrije handel, terwijl dit volgens minder dan de helft van de Fransen en Italianen het geval is.

Internationale handel en vrede
Onder de inwoners van de vijf landen heerst er een grote bereidheid om met elkaar te blijven handelen, ondanks geopolitieke onrust. Ook geven inwoners van alle landen aan dat vrije handel bijdraagt aan vrede. Ondanks geopolitieke onrust blijkt dat internationale handel van onschatbare waarde blijft, zegt Jeroen Hoevers, regional manager Benelux en Duitsland bij iBanFirst in het persbericht. ''Dit onderzoek onder inwoners van vijf belangrijke landen laat zien wat wij ook bij onze klanten zien. Dat ondernemers juist in deze tijden op zoek zijn naar mogelijkheden om hun internationale kansen te verzilveren.''

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden