Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Nieuws Oorlog Oekraïne

'Nigeria moet rekening houden met voedselcrisis'

18 April 2022 - Kimberly Bakker

Een voedselcrisis is in Nigeria dichtbij. Dat stellen meerdere bedrijfsleiders van voedingsbedrijven die actief zijn in het land. Overheid, voedselverwerkers en andere betrokkenen moeten snel aan tafel om samen te zoeken naar een oplossing, zo luidt het devies. Eén maatregel die al geopperd wordt, is het stopzetten van de export van maïs.

Aliko Dangote, voorzitter van het gelijknamige conglomeraat, meldt dat Nigeria binnen twee tot drie maanden te maken krijgt met een voedselcrisis. Zijn uitspraak wordt gesteund door Boye Olusanya, de CEO van voedingsbedrijf Flour Mills of Nigeria. "In de voedselverwerkingsketen zijn de eerste signalen al duidelijk voelbaar. Zo zijn de prijzen van tarwe, kunstmest en maïs hard gestegen", meldt Dangote. Olusanya vult dit aan: "De voorraden nemen in rap tempo af." Dit alles hangt samen met de oorlog in Oekraïne.

Bovenstaande vindt daarnaast plaats terwijl Nigeria nog niet is hersteld van de coronapandemie. De twee zakenmannen doelen daarmee voornamelijk op het feit dat veel Nigerianen nog steeds slechts één of twee maaltijden per dag consumeren om genoeg voorraad over te houden.

Oplossingen zoeken
Volgens de eerstgenoemde zakenmagnaat moeten de overheid, de voedselverwerkers en alle andere betrokkenen snel om tafel om samen naar oplossingen te zoeken. Eén geopperde oplossing is het stopzetten van de maïsexport. "Op dit moment wordt maïs nog geëxporteerd om snel geld te verdienen, maar we moeten geen tekorten creëren. We moeten de binnenlandse markt op dit moment in stand houden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Krijn J. Poppe

Wie pakt regie voor goede visie op voedselproductie?

Nieuws Grondstoffen

Zorgen over impact weer op voedselzekerheid van EU

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen zet niet verder door

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden