Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Nieuws Oorlog Oekraïne

'Nigeria moet rekening houden met voedselcrisis'

18 April 2022

Een voedselcrisis is in Nigeria dichtbij. Dat stellen meerdere bedrijfsleiders van voedingsbedrijven die actief zijn in het land. Overheid, voedselverwerkers en andere betrokkenen moeten snel aan tafel om samen te zoeken naar een oplossing, zo luidt het devies. Eén maatregel die al geopperd wordt, is het stopzetten van de export van maïs.

Aliko Dangote, voorzitter van het gelijknamige conglomeraat, meldt dat Nigeria binnen twee tot drie maanden te maken krijgt met een voedselcrisis. Zijn uitspraak wordt gesteund door Boye Olusanya, de CEO van voedingsbedrijf Flour Mills of Nigeria. "In de voedselverwerkingsketen zijn de eerste signalen al duidelijk voelbaar. Zo zijn de prijzen van tarwe, kunstmest en maïs hard gestegen", meldt Dangote. Olusanya vult dit aan: "De voorraden nemen in rap tempo af." Dit alles hangt samen met de oorlog in Oekraïne.

Bovenstaande vindt daarnaast plaats terwijl Nigeria nog niet is hersteld van de coronapandemie. De twee zakenmannen doelen daarmee voornamelijk op het feit dat veel Nigerianen nog steeds slechts één of twee maaltijden per dag consumeren om genoeg voorraad over te houden.

Oplossingen zoeken
Volgens de eerstgenoemde zakenmagnaat moeten de overheid, de voedselverwerkers en alle andere betrokkenen snel om tafel om samen naar oplossingen te zoeken. Eén geopperde oplossing is het stopzetten van de maïsexport. "Op dit moment wordt maïs nog geëxporteerd om snel geld te verdienen, maar we moeten geen tekorten creëren. We moeten de binnenlandse markt op dit moment in stand houden."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Kees Maas

Rusland brengt meer doden door honger dan in oorlog

Nieuws Oorlog

'Er is nog geen dreiging van voedseltekorten'

Analyse Grondstoffen

Zet de daling van de tarweprijs verder door?

Analyse Granen & Grondstof

De tarwenoteringen houden dalende trend vast

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief