Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs daalt fors door overaanbod

6 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs heeft deze week een forse stap naar beneden gezet. De daling werd in gang gezet nadat de OPEC+ bekendmaakte dat de olieproductie vanaf september wat hoger worden. Daarnaast blijft de Amerikaanse markt in disbalans en oordelen handelaren dat het aanbod groter is dan de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs heeft een forse stap naar beneden gezet. Op donderdag 30 mei werd olie voor $81,86 per vat verhandeld. Op dinsdag 4 juni was de olieprijs fors gedaald. Op die dag is de prijs afgenomen tot $77,52.

De daling op de oliemarkt werd in gang gezet na de vergadering van oliekartel OPEC+. In eerste instantie leek daar weinig aanleiding toe, aangezien het kartel besloot om de vrijwillige beperking van het aanbod in stand te houden. Sinds 2022 heeft het kartel zijn productietargets met 5,86 miljoen vaten per dag naar beneden bijgesteld. De vraag is naar de mening van de landen nog te laag om op een hoger aanbod te sturen.

Dat de markt toch zijn weg naar beneden heeft gevonden, komt doordat het kartel de deur heeft geopend voor hogere targets. Volgens de huidige afspraken blijven de targets tot het einde van het jaar 3,66 miljoen lager en blijft de verlaging van 2,2 miljoen vaten per dag tot september gelden. De verlaging van 2,2 miljoen vaten wordt tussen oktober 2024 en september 2025 uitgefaseerd. Hoewel verschillende landen volgens bronnen dicht bij het vuur bezwaar hadden gemaakt tegen de lage targets, was de verwachting van de markt dat OPEC+ de lagere targets zou handhaven. Daarom kwam het als een verrassing dat het kartel de opstandige landen tegemoet komt. De verwachting van de markt is dat in december zo'n 500.000 vaten per dag extra beschikbaar zijn.

Amerikaanse markt blijft in disbalans
Daarnaast blijft het voor de Amerikaanse oliesector moeilijk om zijn reserves in balans te houden. Na de forse daling van 6,5 miljoen vaten van vorige week, namen de commerciële reserves weer met 4 miljoen vaten toe, zo blijkt uit data van het Amerikaanse petroleuminstituut API. Uit de toonaangevende wekelijkse enquête van Reuters blijkt dat deskundigen verwacht hadden dat de oliereserves met 1,9 miljoen vaten zouden dalen.

Mede door de situatie waarbij het aanbod overwegend groter is dan de vraag heroverwegen Amerikaanse handelaren hun posities op de oliemarkt, zo is te lezen in Amerikaanse economische media. Door de structurele overproductie van olie is het vertrouwen in de vraag aan de lage kant. Daarnaast vertellen anonieme handelaren tegen CNBC dat de Aziatische vraag een stuk lager is dan initieel werd verwacht. Al deze factoren geven handelaren het idee dat er sprake is van internationaal overaanbod. Het is echter de vraag of prijzen zo laag blijven. In de regel neemt de vraag naar olie in de zomer toe, aangezien er in die periode meer gevlogen wordt. De verwachting van de markt is dat het surplus aan olie op termijn wel een koper vindt.

De dieselprijs volgde de prijs van olie en daalde deze week fors. Op donderdag 30 mei werd diesel voor €127,22 per 100 liter verhandeld. Dinsdag 4 juni daalde de prijs naar €123,34. Inmiddels is de prijs weer wat gestegen tot €124,08.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden