Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt in aanloop naar vergadering OPEC

30 Mei 2024 - Matthijs Bremer

Olie werd deze week fors duurder. Vooral de verwachting van de markt dat de OPEC haar productie niet opschaalt, zorgde voor een hogere prijs. Al kreeg de olieprijs ook een steuntje in de rug door de Amerikaanse feestdag Memorial Day. Woensdag vond echter een correctie plaats, aangezien handelaren gokken op een latere verlaging van de rente.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na het dal van vorige week krabbelt de olieprijs weer op. Op woensdag 22 mei bereikte de olieprijs het niveau van $81,36 per vat. Dit is het laatste niveau sinds 24 februari. Op 28 mei steeg de olieprijs tot $84,63 per vat. Dit is het hoogst sinds 29 april. Op woensdag 29 mei corrigeerde de prijs weer tot $83,54.

Deze week verschoof de aandacht van de zwakke mondiale economie en Amerikaanse overproductie naar de aankomende meeting van de OPEC+. Afgelopen weken zorgde discussies binnen het oliekartel over een hoger target voor een prijsdaling op de oliemarkt. Inmiddels is de markt het erover eens dat een hogere productie onwaarschijnlijk is, waardoor de prijzen nog een extra zetje in de rug kregen.

Analisten verwachten dat het productieniveau van de grote olieproducerende landen gelijk blijft. Analisten geven aan dat een stijging van de productie de olieprijs vermoedelijk onder de $80 zou drukken. Dit is vooral voor het toonaangevende lid Saudi-Arabië onacceptabel, aangezien de Golfstaat een niveau van rond de $100 per vat voor ogen heeft. Hoewel de prijs fors is gestegen is de verwachting van de markt dat de prijs weer op een iets lager niveau uitbalanceert. Zo sprak Deutsche Bank een verwachting uit van $83 per vat in het staartje van het tweede kwartaal.

Memorial Day
Dat de prijs iets hoger uitviel, komt vooral door extra Amerikaanse vraag. In de Verenigde Staten kozen extra mensen ervoor naar hun familie te vliegen voor het lange Memorial Day-weekend. Volgens analisten vliegen mensen dit weekend vaak naar familie, waardoor de olievraag zo'n 4,8% hoger was dan gebruikelijk, zo blijkt uit verslaggeving van Bloomberg. In de markt heerst de verwachting dat de Amerikaanse olieconsumptie voorlopig hoog blijft. In de zomer trekt de oliemarkt aan door een grotere vraag naar kerosine. Met name op de Amerikaanse markt is dit effect zichtbaar, aangezien Amerikanen vaak naar hun familie vliegen.

Correctie
Op woensdag 29 mei daalde de olieprijs omdat handelaren verwachten dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) het verlagen van de rente uitstelt. Sommige analisten verwachten zelfs dat de rente pas in 2025 naar beneden zal worden bijgesteld. Vorige week was in de notulen van de Amerikaanse centrale bank te lezen dat verschillende ambtenaren denken dat het onverstandig is de rente te verlagen, aangezien verschillende inflatie-indicatoren tegen blijken te zitten. Sommige ambtenaren stellen zelfs voor de rente nog eens te verhogen, al ligt dit niet in de lijn der verwachtingen.

Handelaren kozen ervoor om op het niveau van boven de $84 te gokken op een daling, aangezien de economische groei waar eerder op geanticipeerd werd waarschijnlijk uitblijft.  

De dieselprijs volgt de olieprijs met een lichte vertraging. Vrijdag 24 mei daalde de prijs van diesel tot €126,55 per 100 liter. Op vrijdag 29 mei steeg deze prijs weer tot €128,08.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden