Shutterstock

Analyse Energie

Lage vraag drukt elektriciteitsprijs

14 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De gas- en elektriciteitsprijs zijn deze week grosso modo gedaald. Op de gasmarkt heerst relatieve rust nu de voorraden weer sneller gevuld raken. De elektriciteitsprijs daalde door een lagere vraag in verband met Hemelvaartsdag. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week gedaald. Op woensdag 7 mei werd gas voor €31,07 per megawatuur verhandeld. Daarna daalde de gasprijs bijna constant, tot €29,77 per megawattuur.

Hoewel de Europese gasprijs gedaald is, staat de prijs zo'n 33% hoger dan een maand geleden. Nu het vulseizoen is begonnen, kijken handelaren weer vooruit en begint de angst voor een koude winter langzaam maar zeker weer wat te sluimeren. Dat zorgde voor behoorlijk wat volatiliteit op de markt. Daarbij hielp de koude maand april niet. Het hoge niveau begin deze maand was vooral het gevolg van lage temperaturen, waardoor het verwarmingseizoen wat langer duurde dan normaal. Daardoor ging het vullen van de gasreserves want minder snel dan anders.

Begin april brak de vulgraad nog record na record, maar eind april kwamen de reserves op het niveau van 2020 te liggen. Nu de temperaturen weer rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar liggen, zakt de prijs. Daarbij helpt het hoge startpunt van de gasreserves. Inmiddels nemen de reserves weer op fors tempo toe. De huidige vulgraad in de Europese Unie is 62,8%. De verwachting van de markt is dat de reserves ook dit jaar weer voor 100% gevuld worden, zo schrijft ING.

Onzekerheid blijft
Toch is er nog zeker geen garantie dat de prijs blijft dalen. Zo blijft de Chinese vraag naar LNG stijgen. Als gevolg hiervan is de Aziatische LNG-prijs gestegen van $10,40 tot $10,50. De verwachting is dat de prijs op blijft lopen. Al blijft de stijging relatief beperkt, aangezien Japan en Zuid-Korea de spotmarkt links laten liggen en gas dat in de terminals opgeslagen ligt, wordt verhandeld. Daarnaast is er meer goed nieuws voor Europa. In verschillende media wordt gemeld dat de verwerkingscapaciteit in de Verenigde Staten toeneemt. Door problemen aan de grote LNG-faciliteit Newport was de toevoer uit het land lager. Dit heeft een flinke impact op de Europese LNG-importen, aangezien een derde van het vloeibaar gas uit de Verenigde Staten voor de Europese markt bestemd is. Nu de capaciteit langzaam maar zeker herstelt, is de verwachting dat de Europese LNG-invoer toeneemt.

Daarnaast lopen verschillende contracten voor de levering van Russisch gas aan de Europese Unie via Oekraïne eind 2024 af. Via de pijplijn wordt nog zo'n 15 BCM geïmporteerd. Het is zeer denkbaar dat het volume weg komt te vallen. ING verwacht dat Europa ook als dit gebeurt aan voldoende gas weet te komen om de reserves te vullen. Al verwacht de bank wel dat de prijzen in een dergelijke situatie zullen stijgen.

Elektricteitsprijzen verschillen fors
Ondertussen liep de elektriciteitsprijs deze week behoorlijk uiteen. Op woensdag 8 mei bereikte de EPEX het hoogste punt van de week en werd stroom voor €91,86 verhandeld. De rest van de week waren de prijzen flink lager, met een dieptepunt op zondag 12 mei. Die dag werd elektriciteit voor €7,79 verhandeld.

De elektriciteitsprijs was deze week aan de lage kant. Opmerkelijk is dat over de hele week genomen hernieuwbare energiebronnen een relatief lage bijdrage leverde. In totaal werd slechts 49,2% van alle elektriciteit door hernieuwbare bronnen opgewekt. De laatste weken lag het percentage rond de 70%.

Het zomerse weer drukte nog wel zijn stempel op de markt. In totaal werd 39,5% van alle energie door zonnepanelen opgewekt. De zwakke windkracht zorgde ondertussen voor weinig constante druk op de elektriciteitsprijzen. Het percentage windenergie kwam neer op 9,7%. Daardoor moesten de kolencentrales hard werken en werd 39,3% van de stroom door gascentrales opgewekt. Met name woensdag 8 mei zorgde de grote gasvraag voor dure elektriciteit, aangezien die dag wat minder zonne-energie werd opgewekt dan de rest van de week. Maandag 12 mei opende de week door de forse productie van zonnepanelen met een aantrekkelijker tarief.

Hemelvaart
Dat de prijzen relatief laag blijven komt door de lagere vraag. Door de meivakantie waren vorige week nog een hoop mensen op vakantie. Daarnaast viel Hemelvaartsdag op donderdag 9 mei, waardoor de prijs flink afnam. Op die dag lag de industrie grotendeels stil, waardoor de vraag fors lager kwam te liggen. Op vrijdag 10 mei was er licht herstel, maar bleef de vraag aan de lage kant. Veel werknemers kiezen er die dag namelijk voor om een extra vakantiedag op te nemen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden