Shutterstock

Analyse Energie

Energiemarkten worden minder stabiel

26 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De prijzen van elektriciteit waren deze week verre van stabiel. Op de gasmarkt zorgen een wisselende maar relatief lage vraag en een laag aanbod van LNG voor instabiliteit. Ondertussen is ook de elektriciteitsmarkt onstabieler omdat de productie van zonne-energie het weer van windturbines overneemt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl een zwakke vraag en aanbod voor schommelingen op de gasmarkt zorgen, lopen de prijzen op de elektriciteitsmarkt sterker uiteen omdat er meer zonne- en minder windenergie wordt opgewekt.

De gasprijs schommelde deze week stevig heen en weer. Op dinsdag 19 maart was het handelstarief voor gas €28,87 per megawattuur. Tot donderdag 21 maart daalde de gasprijs fors, naar €26,40. Maar inmiddels staat de gasprijs weer bijna op het punt van afgelopen dinsdag. Op maandag 25 maart werd gas voor €28,34 verhandeld.

Eind vorige week was de gasprijs flink gezakt vergeleken met het begin van de week. Het oude gezegde 'maart roert zijn staart' blijkt maar weer toepasselijk. De laatste weken was het relatief koud. Terwijl de winter en het begin van de eerste lentemaand bijzonder warm was, waren de laatste weken juist aan de koele kant. Daardoor blijft de gasvraag aan de hoge kant voor de tijd van het jaar, met een hogere gasprijs als gevolg.

Inmiddels staan de Europese temperaturen weer op het punt om te keren. De verwachting is dat de temperatuur in april weer toeneemt. De verwachtingen voor die periode liggen in die periode weer zo'n 5 graden boven de seizoensnorm. Met het zachtere weer in het vooruitzicht, leek de markt klaar voor een duidelijke daling van de gasprijs. Daarnaast maakt de omslag van het weer een einde aan het verwarmingsseizoen. De verwachting van handelaren is dat de Europese gasreserves vanaf mei weer gevuld kunnen worden. De verwachting is dat de pijn hierachter mee zal vallen, aangezien de Europese reserves voor ongeveer 59% gevuld zijn.

Freeport LNG gooit roet in het eten
Sinds donderdag 21 maart zit de gasprijs weer in de lift. De stijging van de gasprijs werd vanaf donderdag aangejaagd door nieuwe problemen rond het uploadsysteem aan de Amerikaanse LNG-faciliteit Freeport LNG. Aan het einde van de winter was een van de faciliteiten al beschadigd. Inmiddels is die verstoring verholpen, maar werken twee andere faciliteiten op verminderde capaciteit. Deskundigen verwachten dat de toevoer op zijn minst tot mei lager blijft. 

Elektriciteitsprijs onstabiel
De elektriciteitsprijs zakte richting het weekend behoorlijk in, maar blijft in grote lijnen redelijk stabiel. Op donderdag 21 maart was de prijs het hoogst, bij een stand van €89,54 per megawattuur. In het weekend zakt de prijzen fors, tot €23,97 op zondag 24 maart. Op maandag 25 maart stond de elektriciteitsprijs op een niveau van €80,40.   

Vergeleken met februari zijn de effecten van de hogere gasprijzen in maart duidelijk zichtbaar. Dat is vooral zichtbaar op de dagen dat er weinig hernieuwbare energie wordt opgewekt. In februari lag de prijs van elektriciteit op dergelijke dagen tussen de €65 en €75. In maart bereikte de markt op vergelijkbare dagen niveaus van ongeveer €80 tot rond de €90.

Onbalans
Daarnaast is het duidelijk dat zonne-enerige het bij de productie van hernieuwbare energie weer overneemt van windenergie. De enorme verschillen in de elektriciteitsprijs hangen voornamelijk samen met de productie van hernieuwbare energie. In het weekend kwamen wind- en zonne-energie samen en werd flink wat elektriciteit opgewekt. Gevolg hiervan is dat de productie uit hernieuwbare bronnen weer duidelijkere pieken vertoont.

Uit data van energieopwekking blijkt dat de productie op zondag tussen 7 uur 's ochtends en 11 uur 's avonds constant tussen de 7,99 gigawatt en 17,18 gigawatt lag. Later in de avond daalde de productie tot 3,8 gigawatt. Tussen 9 uur 's ochtends en 4 uur 's middags zorgde dit voor elektriciteitsprijzen van €0. Op zaterdag was de productie ook fors, maar minder stabiel. Op die dag lag de productie vanaf 7 uur 's ochtends tussen de 6,16 gigawatt en 21,08 gigawatt. Het gevolg hiervan was een uur met gratis elektriciteit en zes uren met een negatieve prijs.

Dit heeft duidelijk effect op de markt, gezien het feit dat de productie over de hele week redelijk gemiddeld bleef. In totaal werd 40,5% uit vrijwel gratis bronnen opgewekt. Daarvan werd 17% van de elektriciteit door zonnepanelen opgewekt. Wind nam 23,5% van de Nederlandse vraag voor zijn rekening. Daar komt overigens nog bovenop dat het verbruik in het weekend lager is dan doordeweeks, aangezien het industriële verbruik lager ligt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden