Shutterstock

Analyse Energie

Energieprijzen dalen door wind

6 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De gas- en elektriciteitsprijs zijn vorige week gedaald. Op de gasprijs ontstond lichte prijsdruk door een grotere beschikbaarheid van windenergie. De effecten op de elektriciteitsmarkt waren nog sterker, al was daar in Nederland opvallend weinig van te merken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week licht gedaald. Op dinsdag 30 januari stond de TTF op €29,58 per megawattuur. Een dag later (op woensdag 31 januari) steeg de prijs tot het hoogste punt van de week, naar €30,24. Daarna daalde de gasprijs weer. Op maandag 5 februari werd gas voor €28,65 per megawattuur verhandeld.

De laatste twee weken was er voor het eerst sinds begin december opwaarts momentum op de gasmarkt. Begin vorige week kwam dit tot een hoogtepunt. Al weken stijgt de Europese gasprijs licht door de onrust in de Rode Zee. Sinds medio januari varen Qatarese LNG-schepen om via Kaap de Goede Hoop. Tot nu toe bleven de effecten hiervan relatief beperkt, aangezien de Europese gasreserves nog altijd goed gevuld zijn.

Medio vorige week kwam daar echter een verstoring van de Amerikaanse LNG-toevoer bovenop. Door het koude weer in Freeport (Texas) is de productie van een van de belangrijkste LNG-hubs van de Verenigde Staten verstoord. De toevoer daalde met ongeveer 5% van 8,7 ton tot 8,3 ton. Dit lijkt een relatief kleine verstoring, maar de effecten voor Europa zijn fors. De Verenigde Staten exporteren namelijk 67% van hun LNG naar de Europese markt.

De verwachting is dat de output van de LNG-faciliteit verder daalt. Een van de drie faciliteiten die het gas vloeibaar maakt, is op het moment buiten werking. De verwachting is dat het ongeveer een maand duurt tot de verstoring is verholpen. In de eerste dagen van februari kwam de gasprijs weer onder druk te staan als gevolg van een grotere Europese productie van windenergie.

Elektriciteitsprijs daalt fors
De elektriciteitsprijs was vorige week fors lager dan de weken ervoor. Op dinsdag 30 januari stond de EPEX op het hoogste punt van de week, bij een stand van €79,47 per megawattuur. Daarna daalde de prijs. Op zondag 4 februari bereikte de prijs het laagste punt van de week, €29,91. Maandag 5 februari opende de elektriciteitsprijs op een relatief lage stand van €48,65.

De lagere prijs voor elektriciteit was onder meer het gevolg van de dalende gasprijs. Misschien nog wel belangrijker is de stevige groei van energie uit hernieuwbare energie begin februari. De eerste dagen van februari werd er meer wind- en zonne-energie opgewekt dan in de laatste dagen van januari.

In Nederland viel de productie over de hele week genomen net iets lager uit dan de week ervoor. In totaal werd zo'n 42,7% van de energie vrijwel gratis opgewekt door zon en wind. Vooral de productie van windenergie was lager dan vorige week. In totaal werd 25,3% van de elektriciteit door windturbines opgewekt. Vorige week lag dat percentage nog op 30,8%. Wel compenseerde een hoger aantal zonuren de zwakkere opbrengsten uit windenergie licht. Het percentage van zonne-energie steeg van 6,7% tot 7,4%.

Als gevolg hiervan steeg de benuttingsgraad van de kolencentrales licht. Deze week werd 37,5% van de elektriciteit door gascentrales opgewekt, tegenover 35,7% vorige week. De extra vraag werd opgevangen door een lichte stijging van de benuttingsgraad van kolencentrales. Het aandeel van kolencentrales van het totaal steeg van 3,1% tot 5%. Daarnaast steeg het aandeel van biomassa licht van 6,4% tot 7,1%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden