Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs toch niet stabiel na onrust in Midden-Oosten

28 December 2023 - Matthijs Bremer

Even leek de prijs van aardolie stabiel, maar inmiddels zet de stijgende lijn weer door. Onrust in het Midden-Oosten en een ongunstigere wisselkoers van de euro tegenover de dollar zijn de belangrijkste oorzaken.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 21 december werd olie voor $79,39 verhandeld. Na een korte daling steeg de olieprijs weer snel. Tweede kerstdag was de prijs het hoogst, bij een stand van $81,07. Inmiddels staat de prijs weer iets lager.

Zondag leek de rust grotendeels hersteld nadat de grote Deense rederij Maersk aankondigde om weer door de Rode Zee te varen. De aankondiging van de maritieme operatie, onder leiding van de Amerikaanse marine, heeft de Deense rederij ertoe aangezet om weer door de Rode Zee te varen. Samen met onder meer Groot-Brittannië, Bahrein, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland en Spanje start het land een beveiligingsmissie in de Rode Zee. In principe is de coalitie alleen van plan om verdedigend te handelen en de Houthi-raketten en drones uit de lucht te schieten. 

De aankondiging van Maersk bevestigt dat de ingreep rederijen het vertrouwen geeft om weer door het essentiële knooppunt te varen. Eerder besloot de rederij om te varen via Kaap de Goede Hoop. Varen via de Rode Zee en het Suezkanaal scheelt volgens de rederij ongeveer $1 miljoen aan brandstofkosten per vaart. Naast verschillende rederijen besloot ook oliemaatschappij BP niet langer via het Suezkanaal te varen. De oliegigant vaart ondanks de beveiligingsactie nog altijd om via Kaap De Goede Hoop.

Hernieuwde chaos
Na het kerstweekend steeg de olieprijs in een klap echter weer met 2,5%. Tijdens de kerst zijn de geopolitieke spanningen verder opgelaaid. Dinsdag 26 december werd wederom een containerschip door Houthi-rebellen aangevallen. Volgens de rederij zijn er geen gewonden gevallen bij het incident. Eerder deze maand werden al twee aanvallen gemeld door de Britse Maritieme Handelsautoriteit.

Daarnaast maakte de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu zijn voorwaarden voor vrede in Gaza bekend in een opiniestuk in de Wall Street Journal. Eerder in een toespraak van maandag 25 december blijkt dat stabiliteit op het Midden-Oosten nog lang op zich kan wachten. Waar inmiddels zelfs de Verenigde Staten om een staakt het voeren vraagt, gaf de Israëlische premier aan het offensief in Gaza verder op te voeren. De miximalistische voorwaarden voor vrede doen vermoeden dat het conflict nog wel even voort zal duren. Zo moet Hamas vernietigd worden, moet Gaza worden gedemilitariseerd en moet de Palestijnse samenleving worden 'gederadicaliseerd' voordat Israël tot vrede bereid is. Met dat laatste hint de premier op een langdurige bezetting van de Gazastrook.

Daling Amerikaanse rente Daling Amerikaanse rente
Daarnaast neemt het sentiment dat de Verenigde Staten zijn, gaat rentes verlagen toe. Handelaren achten de kans 86% dat de rente met 25 basispunten (0,25%) wordt verlaagd. Door de geruchten is de waarde van de dollar gedaald ten opzichte van de euro. Inmiddels is een dollar €0,90 waard. Begin december stond de wisselkoers nog op 93 eurocent. Dit zorgt voor een hogere olieprijs, aangezien de grondstof in dollars wordt afgerekend. Als de dollar laag staat is het goedkoper voor investeerders buiten de Verenigde Staten om in olie te stappen, waardoor de vraag naar de grondstof stijgt. 

Ondanks de hogere olieprijs stond de dieselprijs wat onder druk. Op donderdag 21 december werd 100 liter diesel voor €128,44 verhandeld. Woensdag 27 december daalde de prijs tot €127,19.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden