Shutterstock

Analyse Energie

Onenigheid tussen VS en OPEC+ over schaarste

14 September 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van Brent-olie is deze week verder gestegen. Krapte op de markt zorgt op het moment voor hogere prijzen en volgens verschillende gerenommeerde instanties zal de situatie nog wel even voortduurden. Al lopen de schattingen van OPEC+ en het Amerikaanse Energie Agentschap (EIA) behoorlijk uiteen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op donderdag 7 september werd Brent-olie voor $89,92 per vat verhandeld. Sindsdien steeg de olieprijs constant. Op het moment van schrijven (donderdag 14 september) werd olie voor €92,29 verhandeld.

De olieprijs staat op het moment op het hoogste peil in tien maanden. De hogere prijzen volgen op rapporten van verschillende gorde instellingen. Volgens oliekartel OPEC+ staan we aan het begin van een zeer luwe markt. Het kartel schat in dat in het vierde kwartaal van 2023 een wereldwijd tekort van 3,3 miljoen vaten per dag ontstaat. De verwachting is dat de olieprijs verder toeneemt, zeker gezien het feit dat de olievoorraden flink zijn uitgedund in het derde kwartaal.  

Dat het aanbod snel terugloopt, bevestigt ook het Internationaal Energieagentschap. Het agentschap (IEA) schrijft een tekort van ongeveer 2,5 miljoen per dag toe aan de productiedalingen van het kartel. Daar staat volgens het agentschap wel tegenover dat verschillende andere olieproducenten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Iran hun olieproductie hebben opgeschroefd. Toch lijkt de inschatting van het agentschap niet zo ver van de visie van OPEC af te liggen. Door grotere wereldwijde vraag is de impact van het vierde kwartaal door een groei van 2,2 miljoen vaten per dag stevig.

Verenigde Staten
De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben een andere visie. Het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) schat de groei van de vraag lager in en heeft ook een grotere groei van de olieproductie buiten de OPEC+-landen voor ogen. Op basis van deze afwijkende cijfers concludeert de energiecomissie van de Verenigde Staten dat het tekort op rond de 230.000 vaten per dag uitkomt. De cijfers van de organisatie over de olievoorraden lijken niet direct op een krappere markt te wijzen. De organisatie schat in dat de Amerikaanse olievoorraden met 4 miljoen vaten zijn toegenomen, terwijl de markt een daling van 1,9 miljoen vaten voorzag.

Dat de schattingen van het Amerikaanse Energieagentschap en OPEC+ zo ver uit elkaar liggen mag overigens niet verbazen. De belangen van de organisaties verschillen behoorlijk. Waar Saudi-Arabië bijvoorbeeld een olieprijs van rond de $100 dollar nodig heeft om hun overheidsuitgaven te kunnen betalen, heeft Biden belang bij een lage benzineprijs. De Amerikaanse benzineprijs begint de $4 per gallon te naderen en dat zou wel eens een behoorlijk risico kunnen zijn voor Bidens positie in de verkiezingen van eind 2024.

Ondertussen is ook de dieselprijs aan een opmars bezig. Op donderdag 7 september werd diesel voor €142,04 per 100 liter verhandeld. Daarna steeg de dieselprijs met ruim €5. Op dinsdag 12 september stond de prijs van diesel op het hoogste punt van de week, bij een stand van €147,73. Woensdag 13 september daalde de prijs licht tot €146,51.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden