Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs neemt toe door lager aanbod

27 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De rally op de oliemarkt zet ook deze week door. De dalende olieprijs lijkt vooral te volgen op een lager aanbod, nu na Saoedi Arabië ook Rusland hun productietargets met succes naar beneden heeft bijgesteld. Daarnaast zorgt hernieuwd vertrouwen in de Chinese economie voor een hogere olieprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen op de oliemarkt stijgen op het moment in rap tempo. Op donderdag 20 juli stond de prijs van Brent-olie op $79,64. Daarna steeg de olieprijs vrijwel constant. Dinsdag 25 juli stond de olieprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van $83,64.

De voornaamste reden voor de stijgende koersen op de oliemarkt, is een lager internationaal aanbod. Nadat OPEC+ al twee keer had besloten de productietargets naar benden bij te stellen, hebben de twee belangrijkste producenten van het kartel hun productie op eigen houtje teruggeschroefd. In juni kondigde Saudi-Arabië aan zijn dagelijkse olieproductie met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Het lijkt erop dat de golfstaat inmiddels aan het nieuwe doel voldoet. Vanaf 1 augustus moet daarnaast ook de Russische olieproductie met een half miljoen vaten zijn afgenomen. De verhoging van de oliemarkt lijkt met name parallel te lopen aan de gestage verlaging van de olieproductie.

Oliemarkt vertrouwt op herstel Chinese economie.
Daarnaast lijken investeerders meer vertrouwen te krijgen in de Chinese economie. Tot de zomer van 2023 werden dalingen op de oliemarkt geremd door het vertrouwen in het herstel van de Chinese economie. Tot nu toe lijkt de groei echter sterk tegen te vallen. In het tweede kwartaal van 2023 wist China het groeitarget van 7% niet te halen. De economie van het Aziatische land groeide met slechts 6,3%. Het resultaat lijkt nog altijd relatief sterk, maar in het tweede kwartaal daalde de groei van het Chinese bbp naar 0,8%. In het eerste kwartaal groeide het bbp nog met 2,2% en de daling lijkt nog niet ten einde. Als er niets verandert dan valt de groei in het derde kwartaal terug naar 0,5%, zo menen analisten.

Nu sommige analisten het einde van de explosieve groei van de Chinese economie voorspellen, heeft het Aziatische land er genoeg van. Dinsdag 25 juli meldde Chinees persbureaubureau Xinhua dat het politbureau op het punt staat het beleid bij te stellen om de economie een flinke impuls te geven. Het lijkt erop dat China inzet op sterkere binnenlandse vraag van Chinese producten nu de consumptie in westerse landen achterblijft. Daarnaast hebben de communistische partij en de staat gezamenlijk aangekondigd meer kapitaal van private investeerders om grote projecten op het gebied van onder meer infrastructuur, waterbesparing en groene energie te financieren. China lijkt in andere woorden van plan om de economie met extra publieke bestedingen te stimuleren.  

Naast de prijs van ruwe olie stijgt ook de dieselprijs op het moment flink. Op donderdag 20 juli werden grote partijen diesel voor €124,16 per 100 liter verhandeld. Op woensdag 26 juli stond de dieselprijs een stuk hoger. Die dag werd diesel voor €128,32 verhandeld. De stijging lijkt verband te houden met het lagere Russische olieaanbod. Rusland is namelijk 's werelds grootste producent van zogenoemde zware olie, de grondstof voor diesel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden