Shutterstock

Analyse Energie

Dieselprijs op dieptepunt door stagnerende economie

27 April 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs lijkt voorlopig over zijn hoogtepunt heen. Sinds de topprijs van medio april is de olieprijs met $7 gedaald. Met name tegenvallende resultaten van de Chinese industrie liggen aan de daling ten grondslag. Daarnaast blijft de dieselprijs door de zwakke Europese economie maar dalen.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs beweegt weer rond de $80 per vat. Op donderdag 20 april werd Brent-olie voor $81,10 per vat verhandeld. Maandag 24 april stond de olieprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van $82,73. Daarna ging de olieprijs flink onderuit. Op woensdag 26 april was de olieprijs gedaald tot onder de $80.

Daarmee is ongeveer de helt van de prijsstijging die de productiedaling van OPEC+ met zich meebracht tenietgedaan. Vanwege de lagere vraag besloten de OPEC-landen en Rusland hun olieproductie begin april met 1,16 miljoen vaten te verlagen. Als gevolg van de beslissing liep de olieprijs op van minder dan $73 midden maart tot $87 medio april.

Dat olie de prijs niet kan vasthouden is met name het gevolg van tegenvallende resultaten van de Chinese economie. Nu de westerse economieën een zwakke fase doormaken was optimisme over de herstellende Chinese economie de belangrijkste bron van opwaartse prijsdruk op de oliemarkt. Volgens recente cijfers van de Chinese overheid is de economie van het Aziatische land met 5% gestegen ten opzichte van 2022.

Daarmee ligt de economie precies op schema om de doelen van de overheid te halen. Toch is er op de oliemarkten met teleurstelling gereageerd. De groei van de Chinese industrie valt, door lagere vraag vanuit het westen, met 3% namelijk een stuk lager uit. Volgens analisten heeft deze constatering geleid tot een negatief sentiment op de oliemarkt. De Chinese industrie is namelijk een van 's werelds grootste aanjagers van de wereldwijde olievraag.

Dieselprijs nog altijd in de min
Op donderdag 20 april werd diesel voor €113,51 verhandeld. Sindsdien is de prijs van diesel zelfs nog wat verder gedaald. Op maandag 24 april stond de dieselprijs op het laagste punt van de week, met €112,32. Op woensdag 26 april was de dieselprijs €112,55.

De dieselprijs reageert nog altijd niet op de prijsstijging die de oliemarkt sinds ongeveer een maand heeft doorgemaakt. Sinds medio maart steeg de notering van de Brent-benchmark van net onder $73 naar ruim $80. Ondertussen daalde de dieselprijs juist van ongeveer €122 naar ongeveer €112. De voornaamste reden voor het verschil tussen de ontwikkelingen op de olie- en dieselmarkt is de zwakke economie. Als gevolg van een steeds stroever lopende economie is de vraag vanuit de industrie en toeleveringen op het moment laag en dat merkt de Europese olieindustrie. Zo vertellen Europese raffinaderijen tegen Reuters dat de verkoopvolumes al heel het jaar dalen.

Mogelijk zal de dieselprijs niet lang zo goedkoop blijven. Het kabinet is op het moment in beraad over een maatregel die de prijs van brandstof verhoogt. Op het moment ligt er een plan van minister van Klimaat en Energie Rob Jetten om biobrandstoffen aan benzine en diesel toe te voegen. Volgens schattingen van deskundigen stijgt hierdoor de prijs van brandstoffen met 5 tot 10 cent.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden