Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs laag ondanks groei Chinese LNG-import

26 April 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs staat deze week weer dicht bij het laagste punt sinds juni 2021. Hoge Europese vulgraden en besparing blijven de gasprijs op het moment drukken. Toch is niet al het nieuws positief. Zo lijkt de zorg van analisten dat de LNG-vraag uit China sterk groeit langzaam maar zeker uit te komen. Daarnaast presenteerde de Europese Unie een gezamenlijk inkoopprogramma voor gas.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het verstrijken van de maand april beweegt de gasprijs rond de €40 per megawattuur. Op woensdag 20 april stond de gasprijs op het hoogste punt van de week en noteerde de TTF €40,56. Op woensdag 25 april stond de gasprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €39,48.

Met name goedgevulde gasreserves drukken de Europese gasprijs. De EU-lidstaten zijn de winter met een zeer hoge vulgraad uitgekomen. Langzaam maar zeker stijgen Europese gasvoorraden weer. Eind maart waren de gasreserves voor ruim 55% gevuld. Inmiddels is dat weer opgelopen tot 58%.

Daarnaast blijft een lagere gasvraag de prijs op de TTF drukken. Ondanks de lagere gasprijs lijken besparingen te blijven. Ondanks relatief lage temperaturen, viel de Europese gasvraag ook in maart een stuk lager dan andere jaren. Vergeleken met de jaren 2017 tot 2022 daalde de gasvraag in de Europese unie met 17,1%. In Duitsland, dat sterk van gas afhankelijk is, nam het verbruik met 15% af. De Nederlandse gasvraag daalde met bijna 20% nog harder.

Chinese LNG-import stijgt
Toch zijn er niet alleen positieve geluiden op de gasmarkt. Speculaties over de aantrekkende LNG-vraag uit China voorkomen dat de prijs nog sterker zakt. Dat Europese landen in 2022 de Russische gasimporten konden compenseren met een recordimport aan LNG, kwam voornamelijk doordat de Chinese vraag door de coronapandemie laag uitviel. Als gevolg hiervan besloot China zijn overtollige LNG richting Europa te exporteren.

Analisten voorspellen dat de heropening van de Chinese economie het voor Europa moeilijk zou kunnen maken om weer aan grote volumes LNG te komen. Precies dit risico van een aantrekkende Chinese LNG-vraag neemt langzaam maar zeker concrete vormen aan. De Chinese import van vloeibaar gas lag in maart namelijk maar liefst 16,9% hoger dan in 2022.

EU lanceert gezamenlijk inkoopprogramma
Daarnaast lanceerde de Europese Unie woensdag 25 april een programma om gezamenlijk gas in te kopen. Binnen het nieuwe programma brengt de EU kopers en verkopers bij elkaar. Verder dan het bij elkaar brengen van verschillende spelers op de markt gaat de EU nog niet. Brussel stelt namelijk geen aanvullende eissen aan de deelnemers aan het programma. Het programma heeft als doel om tekorten te voorkomen en hoge gasprijzen, zoals die van vorige zomer, te voorkomen. Hoe sterk de impact van het programma is, valt echter nog te bezien. De target voor de hoeveelheid gas die via het programma verhandeld wordt, ligt op slechts 3,8% van de Europese gasvraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden