Shutterstock

Analyse Energie

Noorse leveringsproblemen zorgen voor piek in gasprijs

5 April 2023 - Matthijs Bremer

Door verstoringen van de Noorse gasexporten en lage temperaturen stond de gasprijs deze week kort boven de €50. Daarnaast zorgden de Franse protesten nog altijd voor reuring. In een poging om meer grip te krijgen op de gasmarkt, heeft de Europese Unie daarnaast hun langverwachte richtprijs van LNG geïntroduceerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs heeft deze week een flinke stap naar boven gezet, maar corrigeerde gisteren ook weer stevig. Gas werd op woensdag 29 maart voor €42,80 per megawattuur verhandeld. Daarna steeg de gasprijs hard. Op maandag 3 april kwam de notering op de TTF op €51,37 uit, de hoogste gasprijs sinds 10 maart. Toch hield de gasprijs deze topprijs niet lang vast. Slechts één dag (op 4 april) later was de prijs weer gedaald tot €48,15.

Met name verstoringen van de gastoevoer uit Noorwegen zorgden voor de prijspiek. Door onderhoud viel de Noorse toevoer zo'n 10% lager uit dan normaal. De verstoring zorgt voor flink wat prijsdruk. Want sinds Rusland de toevoer naar Europa drastisch heeft verlaagd, is Noorwegen de grootste gasleverancier aan de Europese Unie. Wanneer Noorwegen minder gas kan leveren, dan is Europa aangewezen op het veel duurdere LNG. Zo wordt LNG in de Europese Unie voor €62,87 per megawattuur ingekocht, een verschil van €11,50 exclusief verwerkingskosten met de laatste prijs op de TTF. Het mag dan ook niet verbazen dat de gasprijs stevig corrigeerde na de constatering dat de exporten vanuit Noorwegen minder onder de verstoringen heeft geleden dan initieel werd verwacht.

Naast de verstoring van de Noorse leveringen zorgen lager dan gemiddelde temperaturen op het moment voor opwaartse prijsdruk. Even leek het erop dat het verwarmingsseizoen over was, maar op het moment blijven de temperaturen 3 tot 7 graden lager dan gemiddeld. Toch lijkt de extra gasvraag voor verwarming de Europese gasreserves nog niet sterk te raken. Ondanks de lagere temperaturen blijft de Europese vulgraad deze week ongeveer stabiel rond de 56%.

Daarnaast zorgt spanning op de Franse elektriciteitsmarkt voor een hogere gasprijs. Door stakingen rondom de Franse kerncentrales blijft de productie van de Franse nucleaire sector onder het normale niveau. Daardoor is Frankrijk voor een substantieel deel van hun elektriciteit aangewezen op importen uit landen die het extra vermogen met gas opwekken.

EU lanceert LNG-benchmark
Tenslotte heeft de Europese Unie op maandag 3 april haar richtprijs voor LNG bekendgemaakt. De EU hoopt met de nieuwe benchmark sterke prijsstijgingen te kunnen voorkomen als gas schaars dreigt te worden. De nieuwe prijs moet de basis voor de Europese LNG-handel vormen. Overigens is het nog maar de vraag of de benchmark in de praktijk zal worden gebruikt. Bedrijven in de sector spreken hun voorkeur uit om gebruik te blijven maken van de bestaande LNG-index van de TTF. Dit mag niet al te sterk verbazen, aangezien het in het belang van de Europese Unie is om een prijs onder de marktwaarde te noteren. Op de introductiedag stond de prijs van de nieuwe benchmark €9,57 per megawatt-uur onder de notering van de TTF.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden