Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs richt zich naar boven na woelige week

23 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Na het stevige prijsdaling op de oliemarkt door het faillissement van Silicon Vally Bank, is de olieprijs weer wat hersteld. De groeiende vraag uit China zorgt ervoor dat het herstel redelijk snel verloopt. Toch is de onrust op de oliemarkt nog niet volledig uit de markt verdwenen. Zo stelde zakenban Goldman Sachs hun prijsprognose naar beneden bij en kondigde Rusland aan hun olieproductie laag te houden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de neerwaartse spiraal op de oliemarkt is de olieprijs weer wat hersteld. Op donderdag 16 maart werd Brent-olie voor $74,70 verhandeld. Op vrijdag 17 maart zakte de prijs nog wat verder, tot $72,97. Dit is de laagste notering sinds 20 december 2021. Op 22 maart corrigeerde de olieprijs naar een stand van $76,69.  

De markt was deze week nog altijd in de ban van angst voor een bankencrisis. Vorige week zorgde het faillissement van Silicon Vally Bank voor onzekerheid over de stabiliteit van het internationale banksysteem. Door het faillissement sloten de aandelenkoersen van banken wereldwijd in het rood. Woensdag 15 maart kreeg de internationale bancaire sector nog een klap te verwerken. Op die dag maakte de Zwitserse overheid bekend Credit Suisse waar nodig financieel bij te staan. Het dreigende faillissement van Credit Suisse  zorgde ervoor dat een lichte correctie van de olieprijs werd onderbroken.

Credit Suisse was al langer een zorgenkindje. Afgelopen jaren kreeg de Zwitserse zakenbank namelijk met verschillende schandalen te maken. Maar door het faillissement van Silicon Valley bank verloor de Zwitserse zakenbank miljarden. Na de val van de Californische zakenbank besloot de grootste geldschieter, Saudi National Bank, zijn handen van Credit Suisse af te trekken.

Als gevolg van de bankencrisis en tegenvallende economische resultaten in de Verenigde Staten stelde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hun prognose voor de olieprijs over twaalf maanden bij. Over een jaar kost een vat olie $94, zo voorspelt de bank. Eerder verwachtte de bank nog dat dat $100 per maand zou zijn. Ook Rusland weegt de situatie met voorzichtigheid. Russische vicepresident Alexander Novak gaf aan dat de olieproductie, ondanks de grotere vraag, op een verlaagd niveau blijft.

Situatie lijkt te stabiliseren
Nu de een overname door het grote Zwitserse bank UBS is toegezegd, lijkt de markt wat tot rust gekomen. Daarnaast wist de Amerikaanse overheid de situatie te stabiliseren. Dinsdag 21 maart maakte de Amerikaanse minister Janet Yellen bekend dat spaarders bij middelgrote en kleine banken bij een bankrun op hun geld kunnen rekenen. Daarnaast benadrukte Yellen dat de bankencrisis zo goed als voorbij is. Het systeem zou in haar woorden stabiliseren en het Amerikaanse bancaire systeem is in haar woorden 'stabiel gebleven'.

Het relatief sterke herstel van de olieprijs is niet alleen het gevolg van stevige ingrepen in de bancaire sector. De aantrekkende vraag vanuit China versterkt het herstel. Volgens de laatst beschikbare analyse van het energieagentschap (EIA) zal de olievraag in China dit jaar met 2 miljoen vaten per dag toenemen.

De dieselprijs reageerde ook deze week subtiel op de prijsschommelingen op de oliemarkt. Zowel prijsdalingen als stijging blijven voor alsnog beperkt. Tussen vrijdag 17 maart en zondag 19 maart was de dieselprijs €121,94 per 100 liter. Op maand 20 maart werd diesel voor de laagste prijs van de week verhandeld, bij een stand van €120,22. Volgens de laatst beschikbare notering was de prijs van diesel op 22 maart €121,52.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden