Shutterstock

Analyse Energie

Groene energie zet de toon op elektriciteitsmarkt

21 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Na de grote prijsverschillen van vorige week is de elektriciteitsmarkt weer genormaliseerd. De dagprijzen lagen weer dicht bij elkaar, maar toch konden de uurprijzen flink verschillen. Voor het prijsverloop bleek de productie van groene energie een leidende factor. Daarnaast was er ook deze week weer een tegenvaller voor de heropening van de Franse kernenergiesector en kondigde Nederland de bouw van zijn eerste groene waterstoffabriek aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de lage tarieven van twee weken geleden heeft de elektriciteitsprijs zich weer hersteld. Op woensdag was de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €131,76 per kilowattuur. Een dag later bereikte de elektriciteitsprijs zijn dieptepunt. Op donderdag 16 maart noteerde de EPEX €104,70. In het weekend steeg de elektriciteitsprijs weer. Op 20 maart was de prijs van een kilowattuur stroom €125,17.

De dagprijs van elektriciteit zit weer ongeveer in de zelfde bandbreedte als eerder in 2023. Grote verschillen in de dagprijzen bleven uit, maar op uurniveau liepen de tarieven soms wel uiteen. Zo kwam de prijs van dinsdag 14 maart zes uur lang onder de €10 uit, maar noteerde de prijzen die avond rond de €200.

Wederom werd er vorige week veel groene energie opgewekt. In totaal werd 27,9% van alle Nederlandse elektriciteit opgewekt door windturbines. Daarnaast werd er ook veel zonne-energie geproduceerd. In maar liefst 16,9% van de Nederlandse energiebehoefte werd door zonnepanelen voorzien. Maar liefst 44,8% van alle elektriciteit werd dan ook vrijwel gratis opgewekt. Dit verklaart de grote verschillen in de elektriciteitsprijs. Als het tegelijk hard waaide en de zon scheen, werd bijna 100% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt en was stroom bijna gratis. Was het 's avonds windstil, dan werd bijna alle elektriciteit opgewekt uit fossiele bronnen en lag de elektriciteitsprijs fors boven de gemiddelde dagprijs.

Meer controle Franse Kerncentrales
Daarnaast zorgen Franse kerncentrales nog altijd voor spanning op de Europese elektriciteitsmarkt. Tot voor kort overheerste optimistisme over het herstel van de productie van Franse kernenergie, maar inmiddels constateren verschillende analisten dat de toevoer ook in 2023 achterblijft. Vorige week werden scheuren bij drie reactoren aangetroffen. Daardoor komen de centrales later uit hun onderhoud dan verwacht. In de winter van 2022 lag bijna de helft van de Franse kerncentrales stil vanwege achterstallig onderhoud. Dit geeft de Franse elektriciteitsproductie een flinke klap, want ongeveer 70% van alle Franse stroom wordt door middel van kernenergie opgewekt.

Deze week kreeg de heropening van de centrales weer een nieuwe klap te verduren. Door de tekortkomingen bij de drie reactoren worden 150 lasnaden bij verschillende kerncentrales gecontroleerd. Dit maakt het zeer waarschijnlijk dat verschillende Franse kerncentrales later in gebruik komen dan gepland. Het onderhoud is overigens niet het enige probleem rond de productie van kernenergie. Door de landelijke stakingen draaien meerdere centrales op halve kracht. 

Eerste groene waterstoffabriek
Tenslotte is gisteren (maandag 20 maart) de bouw van de eerst groene waterstoffabriek in Nederland aangekondigd. De fabriek is ten noorden van de Waddeneilanden gepland en wordt door een aangrenzend windmolenpark van elektriciteit voorzien. Waterstof wordt geruikt om energie op te slaan bij de overproductie van windenergie. Waterstof kan worden gebruikt om elektriciteit mee op te wekken, maar kan ook een sleutelrol spelen bij de verduurzaming van industriële processen. Zo wil Tata Steel in de toekomst waterstof gebruiken voor hun productieprocessen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden