Shutterstock

Analyse Aardgas

Europese gasprijs over voorlopig hoogtepunt heen

31 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

Het vullen van de Europese gasopslagen loopt voor op schema en de gasprijs heeft deze week een stap terug gedaan. Toch blijft de gasmarkt gespannen. De haperende aanvoer uit Rusland blijft het hete hangijzer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering op de TTF piekte vrijdag 26 augustus op €339,20 per MWh. Dat is een absoluut record. Deze week is de gasprijs al met een kwart gedaald, tijdens het schrijven staat de TTF op €254 per MWh. Dat is overigens nog steeds €50 hoger dan begin augustus en zelfs ruim €150 hoger dan in april, mei en juni.

Het grote nieuws op de gasmarkt is het stopzetten door Rusland van de leveringen aan de EU via de Nord Stream. Het staatsgasbedrijf Gazprom zegt dat de stop nodig is voor onderhoud aan de installatie. De werkzaamheden nemen drie dagen in beslag en daarna kan de pijpleiding weer in gebruik genomen worden. De laatste weken werd nog maar 20% van de beschikbare capaciteit gebruikt. Volgens de EU zijn er helemaal geen technische problemen, maar gebruikt Moskou dit als excuus om gas te gebruiken als politiek drukmiddel en als tegenreactie op de sancties van het westen tegen Rusland. De resultaten van Gazprom stellen overigens niet teleur. Alexey Miller liet vandaag weten dat de resultaten in de eerste helft van 2022 die van vorig jaar overtreffen.

Volle opslagen bieden geen garanties
De gasopslagen in de EU zijn voor ongeveer 80% gevuld. Daarmee lopen de lidstaten voor op de planning van de Commissie die als doelstelling had om de opslagen voor november 80% gevuld te hebben. Het gevaar van een gastekort is daar nog niet mee afgewend. Volgens Aurora Energy Research kan de EU met volledig gevulde opslagen hoogstens 3 maanden vooruit. Energie besparen blijft daarom het devies. Modelberekeningen van ICIS laten volgens Reuters zien dat zelfs in een scenario van een gemiddelde winter en enige aanvoer van gas uit Rusland, de opslagen in maart leeg zouden kunnen zijn. Door de hoge gasprijzen wordt er bespaard op gas, maar dat is vooral gericht op de korte termijn. Fabrieken hebben vanwege de hoge energieprijzen de productie stilgelegd. De kunstmestindustrie is daarvan misschien wel het meest extreme voorbeeld. Voor de lange termijn is het staken van de productie geen optie en moet gezocht worden naar andere manieren om de productie in de energie-intensieve sectoren overeind te houden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden