Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasmarkt went aan beperkt aanbod uit Rusland

19 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De aanvoer van gas uit Rusland verloopt moeizaam, maar daar begint Europa aan te wennen. De prijs blijft weliswaar relatief hoog, maar er blijken nu wel steeds meer leveranciers van gas te zijn.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor aardgas is de laatste dagen gezakt. Vrijdag 14 januari stond de TTF-notering op €86,97 per MWh. Dat is woensdag 19 januari €73,11 per MWh. Analisten schrijven de lagere aardgasprijs toe aan diverse ontwikkelingen. In de eerste plaats de aanvoer van LNG uit de Verenigde Staten. Bronnen melden op basis van voorlopige data dat de Europese Unie deze maand al circa vijf keer zoveel LNG heeft aangevoerd, in vergelijking tot gas uit de pijpleidingen vanuit Rusland. Door de hoge Europese prijs is ons continent een lucratieve markt voor exporteurs.

Naast de Verenigde Staten, heeft ook Noorwegen de gaskraan richting de Europese Unie verder opengedraaid. Duitsland brengt verlichting door meer uit opslag op de markt te brengen. Acute tekorten worden zo opgevangen. Die voorraad moet alleen wel later in het jaar worden aangevuld. Dat is op de termijnmarktcontracten voor de zomer al te zien, die laten nu nauwelijks de gebruikelijke zomerdip zien. Het relatief zachte winterweer helpt ook: de vraag naar gas voor verwarming is lager. En de afgelopen dagen was er ook meer aanbod van windenergie. De vraag voor gebruik in elektriciteitscentrales nam daardoor af.

Geopolitiek spel
De aanvoer van gas uit Rusland blijft ondertussen moeizaam lopen. Reuters meldt dat voor de dertigste dag op rij gas van Duitsland naar Polen stroomt via de Yamal-pijpleiding. Normaal is deze leiding goed voor de aanvoer van zo'n 17% van de Europese gasvoorziening. Reuters verwacht dat deze maand nog meer gas via de Yamal naar Duitsland gepompt wordt. Gazprom heeft namelijk eerder al capaciteit daarvoor gekocht. Voor februari is overigens nog geen ruimte gereserveerd. De export van Rusland loopt in januari 41% al achter op dezelfde periode vorig jaar. Volgens analisten van de Citigroup ligt de focus van Gazprom op het voldoen aan langlopende gascontracten in Europa en het voorzien van de thuismarkt met voldoende gas.

De spanningen in het grensgebied tussen Rusland en Oekraïne houden de markt bezig. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz liet dindag 18 januari in een bijeenkomst weten dat wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt 'daar een hoge prijs op staat en alles besproken moet worden.' Scholz liet eerder al weten dat 'Nord Stream 2' daar ook onder valt. De organisatie liet vandaag nog weten dat het feit dat Nord Stream 2 nog niet goedgekeurd is, slecht is voor de Europese gasgebruikers en het economisch herstel na de coronacrisis.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden